S kritickým srovnáním vystoupil před břeclavskými zastupiteli obyvatel okresního města a exradní Karel Ertl. Svá slova namířil vůči starostovi Pavlu Dominikovi (Pro Region), jemuž vytkl, že zatímco město vydává peníze na novou pracovní pozici, taneční kluby mířící na mistrovství světa v chorvatské Poreči musí spoléhat na podporu lidí.

Ertl přitom poukázal na minimální počet břeclavských oddílů, které se dokáží na vrcholná klání dostat. „Když vedení města vytvořilo novou funkci v muzeu, starosta prohlásil, že jeden zaměstnanec navíc nic neřeší. Už ale nepadlo, že v nákladech jde přibližně o půl milionu korun za rok. Na jedné straně jsou takové peníze k dispozici, na druhé už nejsou vhodné pro tanečníky," srovnával Ertl.

Řeč je o tanečních skupinách E.M. Dancers, N.C.O.D 
a Actiwity DC. Aby jejich početné oddíly mohly vyrazit do Poreče, potřebují k tomu dohromady zhruba milion korun. O část žádaly vedení města. To jim sice vyhovělo, nikoliv ovšem v plné výši. Celkové dotační částky se pohybují kolem sta tisíc.

Placky a sběr papíru

Starosta Dominik považuje výši za dostatečnou a souvislost s pracovní pozicí v muzeu je podle něj lichá. „Pan Ertl spojil dvě věci, které spolu vůbec nesouvisí. Vnímám to spíše jako přátelské pošťouchnutí. Činnosti tanečních skupin si hluboce vážím. Člověku při vystoupeních až mrazí," reagoval Dominik.

Poté pokračoval. „Osmdesát procent žadatelů o dotaci, žádá s vědomím, že celou částku nedostanou. Kasa není bezedná. Například v případě Actiwity DC jsme přispěli důstojně, což vedoucí Veronika Tučková ocenila s tím, že to stačí."

Um a schopnost oslovit velké množství dětí i dospělých 
v Břeclavi a okolí považuje za jedinečné. Město proto bude tanečníky podporovat i v budoucnu.

Taneční skupiny se usilovně snaží, aby mohly do Poreče vyrazit. Požádaly o pomoc také veřejnost. A úspěšně. „Za nás mohu říct, že teď už jsme trochu více v klidu. Podařilo se nám společně s N.C.O.D dát dohromady kolem půl milionu, a to především díky asi padesáti sponzorům a dotacím z města. Skládáme to vždy po malých částkách, ale jsme rádi za každou pomoc, která se nám dostává. Ať už od rodičů, města nebo různých firem," uvedla vedoucí E.M. Dancers Eva Blažková.

Do shánění peněz se zapojily i děti ze skupin. „Prodávaly ozdobné placky a také sbíraly starý papír, aby mohly rovněž přispět a vydat se tak zabojovat o medaile na mistrovství světa," vyprávěla včera Blažková.

Jako poděkování a zároveň jednu z posledních možností získat podporu od okolí, pořádají dnes E.M. Dancers s N.C.O.D benefiční taneční projekt My vám ty medaile přivezeme. Skupiny zatančí hned dvakrát, a to od půl čtvrté a od půl šesté odpoledne v kině Koruna. „Na místě zveřejníme aktuální vybranou částku a také všechny, kteří nás podpořili," dodala žena.