VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pěstuje chilli papričky, které v Indii dávají do granátů

Břeclav - Před třemi lety začal devětadvacetiletý Břeclavan Petr Sůkal pěstovat pálivé papričky. Ne však ledajaké. Učarovaly mu ty nejpálivější na světě. Dnes už je na jejich chuti závislý a chystá se je nabízet do obchodů a restaurací.

15.8.2012 2
SDÍLEJ:

Petr Sůkal z Břeclavi má netradiční koníček. Pěstuje nejpálivější chilli papričky na světě.Foto: DENÍK/Petr Vlasák

„Pálivé jídlo jsem nikdy moc nemusel. Před třemi lety jsem si ale pořídil květináč s ozdobnou chilli papričkou. Táta totiž pořád zahradničí a rodiče přítelkyně jsou zase vinaři, tak jsem chtěl taky něco pěstovat. Původně jsem měl pár rostlin v Břeclavi a Velkých Bílovicích ve skleníku. Pod sklem se chytly nejvíc, letos jich mám zasazených už sto dvacet," popsal vývoj svého netradičního koníčku informatik a správce počítačové sítě.

„Ozdobná paprička v květináči byla mexická jalapeňos. Ta měla asi čtyři tisíce scovilleho jednotek, které vyjadřují stupeň pálivosti. Po roce jsem ale přešel na v té době nejpálivější odrůdu na světě – indické Naga Jolokia. V Indii prý tento druh dokonce používají do granátů. Mají až milion scovilleho jednotek. Mé moravské ale asi jen šest až osm set tisíc," usmívá se zapálený pěstitel.

Letos plánuje s papričkami obšťastňovat kromě svého okolí všechny příznivce pikantního vaření. S dvou set mililitrovými lahvičkami už obchoduje na internetu. A chce je nabízet dál.

„Z papriček odstraním semínka, které pak zasadím. Navíc ubírají na pálivosti a mění chuť omáčky. Dužinu rozmíchám a přidám do ní jen trochu octa a soli. Klasické tabasco je přeolejované, maďarské pasty zase přesolené. Domácí papričkáři své mixy ředí ovocem nebo vodou. Mně jde naopak o co nejpálivější směs, která zachová chuť papričky a vydrží co nejdéle," netají se s vlastním receptem Sůkal.

Žádná legrace

Také zdůrazňuje obsah papričkových vitamínů. „Klasické sušené chilli jen pálí a chuť se nijak nevyvíjí. Směs z Jalakií ale graduje. Zpočátku je chuť slaná, do deseti sekund se začíná projevovat, žár pak postupuje dál trávicím traktem. Pálivost je individuální a vařit s nimi není legrace. Člověk nemůže odkapávat, ale musí dávkovat pomocí špičky párátka. Když to přežene, pěkně se zapotí," varuje papričkář.

„Přítelkyně mé hobby zpočátku nesnášela. Malý kousek se zachytil na noži, a když si pak namazala chleba k večeři, pěkně si zanadávala. Teď už s papričkami ale normálně vaří. Jakmile si zvyknete, běžné jídlo vám už přijde bez chuti," pochvaluje si Sůkal.

Úprava plodů do tekuté podoby však není jednoduchá. „Nejpálivější část papričky je blanka držící semínka. Ty naopak téměř nepálí. Dužinu plodu pomelu a ze zbylé mletiny udělám kapsaicinové extrakty. Při úpravě mám sice gumové rukavice, ale pod nehty mě to pálí ještě týden. Jednou se mi rozšroubovala sklenička v kapse kalhot a měl jsem popálenou půlku stehna. Naštěstí bez horších následků," směje se s úlevou Sůkal.

Pět až sedm centimetrů dlouhých plodů Naga Jolokii se pěstitel dočká po sto dvaceti dnech. Nyní se Sůkal chystá na pěstování současné nejpálivější odrůdy, jihoamerické Trinidad Moruga Scorpion s dvěma miliony scovilleho jednotek.

„Co vím, tak papričky zatím nikoho nezabily. Citlivějším lidem, seniorům a dětem je ale moc nedoporučuji. V případě nouze je nejlepší použít pravý jogurt nebo mléčné výrobky. Pivo či voda pálivost ještě umocňují, chleba ji nezažene," vzkazuje Sůkal.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

15.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pohled na Břeclav z věže poštorenského kostela.

Výstupem do věže pomohou rodinám, které vyhořely

Ilustrační foto
5

Čekají nás Vánoce na blátě. Na Štědrý den bude až pět stupňů nad nulou

Dálková doprava v kraji: Více spojů do Prahy, některé až na letiště

Jižní Morava – Dálkovou dopravu využívá při pracovních cestách do Prahy pravidelně, za pohodlí a servis si raději připlatí. Nyní Jakubu Dobešovi z Březiny na Brněnsku časté jízdy usnadní nové jízdní řády dálkových dopravců. „Jsem rád, že budu mít na výběr. Nemusím se tolik časově omezovat,“ řekl.

Nahoře a pod kopcem? V Němčičkách čtyřstupňový rozdíl

Němčičky - V údivu zůstal správce lyžařského areálu v Němčičkách na Břeclavsku Jaroslav Stávek. Teploměr ukazoval v posledních dnech na sjezdovce velké teplotní rozdíly. „Dole pod kopcem se držel mráz na minus čtyřech stupních, nahoře byla nula. Také foukal silný vítr, takže z části sjezdovky nám smetl sníh,“ řekl Stávek.

Vydala své první CD. Text jedné písně je o tátovi, říká mladá zpěvačka

Starý Poddvorov /FOTOGALERIE/ - Podílela se třeba na cédéčku Jožky Šmukaře, nyní se může zpěvačka Jana Otáhalová ze Starého Poddvorova na Hodonínsku pyšnit vlastním. „K jeho vydání mě hodně přiměla moje maminka, která mě ve všem podporuje. Mám hodně cédéček, kde jsem hostovala, ale kam jsem přišla, kde jsem zpívala, chodili za mnou lidé, jestli nemám svoje CD,“ prozrazuje desetinásobná vítězka soutěže na Tvrdonských národopisných slavnostech.

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT