VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pěstuje chilli papričky, které v Indii dávají do granátů

Břeclav - Před třemi lety začal devětadvacetiletý Břeclavan Petr Sůkal pěstovat pálivé papričky. Ne však ledajaké. Učarovaly mu ty nejpálivější na světě. Dnes už je na jejich chuti závislý a chystá se je nabízet do obchodů a restaurací.

15.8.2012 2
SDÍLEJ:

Petr Sůkal z Břeclavi má netradiční koníček. Pěstuje nejpálivější chilli papričky na světě.Foto: DENÍK/Petr Vlasák

„Pálivé jídlo jsem nikdy moc nemusel. Před třemi lety jsem si ale pořídil květináč s ozdobnou chilli papričkou. Táta totiž pořád zahradničí a rodiče přítelkyně jsou zase vinaři, tak jsem chtěl taky něco pěstovat. Původně jsem měl pár rostlin v Břeclavi a Velkých Bílovicích ve skleníku. Pod sklem se chytly nejvíc, letos jich mám zasazených už sto dvacet," popsal vývoj svého netradičního koníčku informatik a správce počítačové sítě.

„Ozdobná paprička v květináči byla mexická jalapeňos. Ta měla asi čtyři tisíce scovilleho jednotek, které vyjadřují stupeň pálivosti. Po roce jsem ale přešel na v té době nejpálivější odrůdu na světě – indické Naga Jolokia. V Indii prý tento druh dokonce používají do granátů. Mají až milion scovilleho jednotek. Mé moravské ale asi jen šest až osm set tisíc," usmívá se zapálený pěstitel.

Letos plánuje s papričkami obšťastňovat kromě svého okolí všechny příznivce pikantního vaření. S dvou set mililitrovými lahvičkami už obchoduje na internetu. A chce je nabízet dál.

„Z papriček odstraním semínka, které pak zasadím. Navíc ubírají na pálivosti a mění chuť omáčky. Dužinu rozmíchám a přidám do ní jen trochu octa a soli. Klasické tabasco je přeolejované, maďarské pasty zase přesolené. Domácí papričkáři své mixy ředí ovocem nebo vodou. Mně jde naopak o co nejpálivější směs, která zachová chuť papričky a vydrží co nejdéle," netají se s vlastním receptem Sůkal.

Žádná legrace

Také zdůrazňuje obsah papričkových vitamínů. „Klasické sušené chilli jen pálí a chuť se nijak nevyvíjí. Směs z Jalakií ale graduje. Zpočátku je chuť slaná, do deseti sekund se začíná projevovat, žár pak postupuje dál trávicím traktem. Pálivost je individuální a vařit s nimi není legrace. Člověk nemůže odkapávat, ale musí dávkovat pomocí špičky párátka. Když to přežene, pěkně se zapotí," varuje papričkář.

„Přítelkyně mé hobby zpočátku nesnášela. Malý kousek se zachytil na noži, a když si pak namazala chleba k večeři, pěkně si zanadávala. Teď už s papričkami ale normálně vaří. Jakmile si zvyknete, běžné jídlo vám už přijde bez chuti," pochvaluje si Sůkal.

Úprava plodů do tekuté podoby však není jednoduchá. „Nejpálivější část papričky je blanka držící semínka. Ty naopak téměř nepálí. Dužinu plodu pomelu a ze zbylé mletiny udělám kapsaicinové extrakty. Při úpravě mám sice gumové rukavice, ale pod nehty mě to pálí ještě týden. Jednou se mi rozšroubovala sklenička v kapse kalhot a měl jsem popálenou půlku stehna. Naštěstí bez horších následků," směje se s úlevou Sůkal.

Pět až sedm centimetrů dlouhých plodů Naga Jolokii se pěstitel dočká po sto dvaceti dnech. Nyní se Sůkal chystá na pěstování současné nejpálivější odrůdy, jihoamerické Trinidad Moruga Scorpion s dvěma miliony scovilleho jednotek.

„Co vím, tak papričky zatím nikoho nezabily. Citlivějším lidem, seniorům a dětem je ale moc nedoporučuji. V případě nouze je nejlepší použít pravý jogurt nebo mléčné výrobky. Pivo či voda pálivost ještě umocňují, chleba ji nezažene," vzkazuje Sůkal.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

15.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ředitel drnholeckého Nového vinařství Petr Ptáček.

Snad náš šampion udělá regionu dobrou reklamu, říká ředitel Nového vinařství

Ema Hutterová, 9. prosince 2017, 9.41, 49 cm, 3000 g, Šakvice
6

Novorozená miminka Břeclavska 50. týdne 2017

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Odborníci po opravě hustopečské kašny navrhli vytvoření repliky

Hustopeče – Její vznik se datuje zhruba do roku 1592. Více než 420 let stará renesanční kašna z pískovce, která zdobí Dukelské náměstí v Hustopečích na Břeclavsku, se po letech dočkala opravy. „Restaurování se po letech opakuje. Odborníci kašnu opravovali v roce 1971, poté v roce 1993,“ uvedl místostarosta města Bořivoj Švásta.

Ozdoba pro babičku. Lidé si užili adventní Mikulov

Mikulov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Naladit. A jdeme na to. Když v sobotu odpoledne na mikulovském Náměstí děti z tamních mateřských škol předvádí svůj pěvecký a hudební um, nejednomu rodiči se skoro derou slzy do očí. Zatímco převážná většina kulturně-společenských akcí tady běžně cílí na nespočet turistů, dnes je historické centrum plné domácích. Ve městě se pro ně koná adventní program – Vánoce pod radnicí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT