„Některá školení a ubytování hostů na slavnostech byla směřována do jeho penzionu přes cestovní agenturu, kde je jednatelkou jeho družka. Celkově to stálo asi dvě stě tisíc korun,“ uvedl místostarosta Parolek.

Jeho slova potvrdil i tajemník městského úřadu Zdeněk Opálka. „V roce 2009 některé hosty města radnice ubytovala přes Jihomoravskou cestovní v penzionu U Krále Jošta v Hlohovci,“ sdělil s tím, že ve vyfakturované částce byla kromě ubytování hostů také cena do tomboly či víkendový pobyt za jedenáct tisíc korun.

Bývalý starosta Břeclavi Piškula skutečně vlastní v Hlohovci podle katastru nemovitostí parcelu a na ní stojící penzion U Krále Jošta.

Piškula zatím mlčí

„Objekt bývalého starosty prostřednictvím agentury jeho partnerky byl objednán odborem školství, kultury, mládeže a sportu třikrát pro zajištění pobytu hostů z partnerských měst na kulturních akcích města. Dvakrát zde byl zajištěný pobyt jako cena města z reprezentačního plesu města spojená zpravidla s poznáváním Lednicko–valtického areálu a jednou zde bylo organizováno společné zasedání rad města Břeclavi a Zwentendorfu,“ prozradila objednávky města Zdeňka Baková, která je pověřená vedením odboru školství, kultury, mládeže a sportu na břeclavské radnici.

To, že vedoucí odpovědného odboru podepsala tyto faktury, jako její osobní pochybení Parolek nebere. „Pokud dostanete takový pokyn, tak to objednáte. Paní Baková to objednala a podepsala, ale je to spíše morální pochybení toho, kdo jí to nařídil. Vůči úředníkům z toho nebudeme vyvozovat žádné závěry,“ nechal se slyšet místostarosta.

Zdeňka Baková vysvětluje svůj podpis pod fakturami jednoznačně. „Proplacení faktur jsem byla povinná podepsat, protože došlo k naplnění objednávky. O objednávce bylo rozhodnuto vždy při plánování akcí, které řídil zpravidla pan starosta,“ uvedla Baková.

Radnice se teď chce zaměřit hlavně na to, zda vynaložené peníze byly skutečně správně proplaceny. „Také to zahrneme do auditu,“ nechal se slyšet Parolek.

Bývalý starosta Dymo Piškula zatím k této záležitosti nechtěl nic říct. „Vyjádřím se k tomu na nejbližším zastupitelstvu a trochu více ze široka. A asi k tomu řeknu víc, než někteří čekají. Zatím to komentovat nebudu,“ řekl Dymo Piškula.

ELIŠKA WINDOVÁ
JIŘÍ ŠEVČÍK