V sobotu po čtvrté hodině odpoledne si na místě vychutnává pivo i Roman Baier. Přijel ze Zábřehu a spolu se čtveřicí přátel nacházejí stín u stanu pro návštěvníky. „Jezdíme na akci pravidelně. Je to náš sedmý ročník. Pivo nám chutná, ale lidí je tady méně než jindy,“ rozhlíží se muž.

Poprvé si užívá Mikulovské Pivobraní Robert Šimek. Pražan tráví na jižní Moravě dovolenou a náhodou se dozvěděl o možnosti ochutnávky více než třiceti druhů piv. „V pátek mi o tom řekli na místním náměstí. Mám rád hlavně svrchně kvašená piva. Podobné akce vyhledávám, ale v Praze letos různé pivní festivaly zrušili,“ lituje pivní gurmán.

Tradičně nespoutanou zábavu i v Mikulově zkomplikovala omezení kvůli koronaviru. Pořadatelé rozdělili areál do tří sektorů, aby vyhověli hygienickým opatřením. Maximální kapacita je tak tři tisíce návštěvníků. Samotný amfiteátr má dvě části oddělené zábranami. Ve třetím prostoru je pivní jarmark, děti baví klaun a na pódiu se tam střídají regionální kapely. „Návštěvníků je méně než loni. S tím se pojí i méně zastoupených pivovarů a stánkařů, mnozí se letos ani nechtěli zúčastnit,“ potvrdil za organizátory Martin Daneš.

Na pivo, grilovanou klobásu nebo langoš tak lidé v sobotu fronty nestojí. Stánkaři vzpomínají na minulé ročníky, kdy pomalu nezastavili pípy.

Požár výškového domu, 8. srpna 2020 V Bohumíně.
Muže, který zapálil byt v Bohumíně, nepozvali na oslavu. Teď je v péči lékařů

Věrné fanoušky pořadatelé nechtěli ochudit o jubilejní desátý ročník akce. „Příprava byla náročná. Konečné rozhodnutí o uspořádání Pivobraní padlo až na konci června. Co jindy připravujeme zhruba půl roku, jsme tak zvládli za měsíc,“ podotýká Daneš.

V pátek a sobotu si příchozí mohou poslechnout celkem čtrnáct kapel v amfiteátru, na jarmarku vystupují další z okolí. Na hlavním pódiu zrovna střídá skupinu Doga kapela Anacreon. Ventilátor, který zpěvačce rozcuchává vlasy, jí v parném dni závidí mnozí.

Pot ale netrápí Jiřího Hubasse, který pod Pálavu dorazil spolu s kamarádem na motorce. Jako drzý rocker má na tričku nápis Covid 19. „Dostal jsem ho v Bulharsku. Jsem tak trochu cestovatel. Letos jsem byl na Balkáně v různých státech kvůli místním nařízením už třikrát v karanténě,“ povídá. Na Mikulovském Pivobraní je poprvé a úsměv prozrazuje, že se dobře baví.

To už v amfiteátru zaznívají první kytarové riffy brněnských Gate Crasher. Energická kapela s dlouhovlasými muzikanty a frontmanem zdvíhá v publiku les rukou. Byť je chudší než v jiných letech, příchozím lidem energie nechybí. Pod pódiem se i tančí. A festival ještě rozhodně nekončí. Se západem slunce se prostor pod pódiem zaplňuje, vrcholem večera jsou němečtí metaloví Hämatom a revival slavné skupiny Kiss z Maďarska.