Z nabídky realitní kanceláře stáhl bývalý břeclavský pivovar majitel chátrající budovy Antonín Nešpor. Usiluje totiž o dotaci na opravu kdysi slavného areálu a jedné z dominant Břeclavi, kde se pivo už dávno nevaří.

„Přemýšlíme hlavně o využití sladovny, která je přímou součástí zámeckého náměstí. Rádi bychom z ní udělali polyfunkční dům,“ uvedl Nešpor. Z pivovaru by po dohodě s městem mohlo vzniknout ubytovací zařízení a obchodní prostory. Mohl by tu být i dům s pečovatelskou službou.
„Byli bychom rádi, kdyby nám zastupitelé vyšli vstříc. Jako žadatelé s podporou města máme naději na vyšší dotace než jako soukromí podnikatelé. Do konce roku bychom chtěli mít jasno, jak objekt využijeme,“ uvedl Nešpor.

Podle radního města Martina Ondroucha nelze cenu za rekonstrukce dopředu odhadnout. „Záleží na konkrétních plánech investora,“ řekl.
O objekt, ve kterém momentálně sídlí textilní firma, vinařství a také zámečník, se už v minulosti přihlásila řada zájemců. Nikdo ale svůj nápad nedotáhl do konce.
„Udržování areálu stojí dost peněz, navíc jsme jej nedostali zrovna v ideálním stavu,“ posteskl si Nešpor. Ten se už dříve snažil v pivovaru rozjet výrobu biolihu, ale záměr zkomplikovaly složité licence.

Na objekt se nevztahují žádná stavební omezení. Nachází se však v ochranném pásmu zámku, a proto je nezbytná konzultace s památkáři. Zároveň stojí na okraji Kančí obory, která spadá pod odbor životního prostředí.

„Pivovar má výhodu ve své poloze blízko centra. Zároveň je vstupní branou do Lednicko-valtického areálu,“ shrnul hlavní přednosti Ondrouch.
Poslední sud piva Podlužan se vytočil v břeclavském hostinci Hanačka v devadesátých letech. „Starých Břeclaváků, kteří si na pivo ještě pamatují, už moc není. Vzpomínají na něj hlavně patrioti,“ uvedla provozovatelka hostince Olga Kelemenová, jejíž pradědeček byl v pivovaru ředitelem.