„Fungujeme teprve šest měsíců, a tak plni energie poznáváme pivní svět. Nedávno jsme se například vrátili z Bratislavy," říká Vrtiš.

Ten v Ravenu, který se na pivobraní stane nováčkem, spolupracuje s vrchním sládkem Filipem Millerem pocházejícím z australského Sydney. „Do České republiky přijel v roce 2006," líčí Vrtiš.

A pokračuje. „Rozhodl se zůstat. Před založením pivovaru Fil vařil pivo dvacet let doma. Zároveň ohodnotil kolem deseti tisíc vzorků z celého světa. S vařením nám pomáhá i sládek Sky, který pochází z New Yorku a uvařil naše první a nejprodávanější pivo – Sky Apa."

V Mikulově se v jejich podání lidé dočkají dvanáctky, třináctky a čtrnáctky. Vrtiš a spol připravují zejména piva typu Ale. „V České republice se pijí především světlé ležáky plzeňského typu, které po roce 1842 zcela ovládly trh. Piva typu Ale, která vaříme, jsou mnohem starší a jsou typická zejména pro Anglii a Spojené státy. Kromě základních ingrediencí se liší téměř ve všem," tvrdí Vrtiš.

Takže slad, chmel, voda a kvasnice. Co je tedy jinak? Rozdíl je podle Vrtiše v původu, varném postupu a teplotách. „Používáme kolem čtyřiceti druhů chmele z celého světa. Tím dosahujeme chutě a vůně, které připomínají byliny a ovoce, aniž bychom do piva přidávali cokoliv dalšího. Naše piva jsou též výrazně silnější. Běžně vaříme třeba dvacítku s devíti procenty alkoholu," dodává Vrtiš.

Mikulovské pivobraní se uskuteční třináctého srpna, program doplněný hudebními kapelami bude hostit tamní amfiteátr. Jde o šestý ročník.