Loni si do Kobylí našlo cestu na dvanáct stovek lidí. Nechyběli mezi nimi ani milovníci vína z Polska nebo Rakouska. Letošní ročník by podle prvních odhadů měl být neméně úspěšný. „Zatím se nám v předprodeji podařilo prodat na devět set vstupenek. Na obec, která má přes dva tisíce obyvatel, je to skvělé číslo,“ pochvalovala si Sabina Hradská, koordinátorka akce, kterou pořádají kobylští vinaři.

Cílem akce je podle jejích slov nejen ochutnat místní vína, ale také navázat kontakt přímo s vinaři. „Jde nám o to, aby lidé zažili atmosféru ve sklepích se vším všudy. Vinaři mohou zájemcům prozradit tajemství výroby vína a řadu věcí jim i názorně předvést. Myslím si, že lidé, kteří uvidí, jak vlastně víno vzniká a kolik práce za tím stojí, jej později budou umět více ocenit,“ domnívá se Hradská.

O dotvoření atmosféry se od deseti hodin dopoledne do sedmi hodin večer budou starat hned dva mužácké sbory. Od osmi hodin večer se pak zábava přesune do prostor kobylské sokolovny. „Připravujeme také tradiční speciality. Naše tetičky napečou buchty a uvaří fazulovici. Myslivci zase nachystají vlastní zvěřinové speciality,“ nalákala koordinátorka akce.

Po kobyliských uličkách za vínem by se ráda prošla také Marie Havelková z Rakvic. „V Kobylí mají výborné víno. Ještě jsem na jejich otevřených sklepech nikdy nebyla, určitě stojí za návštěvu,“ prozradila Havelková.