Množství je značné, přestože jaro provázely spíše suché dny. Muchničky potřebují naopak dostatek vody, stejně jako komáři. Na rozdíl od nich však nejsou tolik závislé na lesních tůních a loužích. „Vyhledávají třeba výpustě rybníků, většinou potřebují proudící vody. Se suchým jarem nemusí jejich množství až tolik souviset," upozornil Šebesta.

I když pro muchničky není typické komáří bzučení, dokáží být podle hygienika stejně otravné. Často nalétávají do míst kolem očí. Jako ochrana většinou postačí repelent. Po tom sahá například fotograf Filip Šálek, který tráví v lužních lesích celé dny. „Jsem na hmyz zvyklý, až tolik mi nevadí. Muchničky 
i komáři dodávají místu kouzlo. Beru je jako součást přírody, kam patří," nenechává se Šálek odradit létajícími parazity.

Jiní už tak tolerantní nejsou. Těžko se jim divit. Některým lidem štípnutí muchniček způsobilo otoky, kvůli nimž museli vyhledat lékaře. „Otok se vždy plně projeví třetí den po štípnutí, kdy nemohu ani došlápnout," napsala do fóra věnující se muchničkám čtenářka, jež se podepsala jako Zuzana. S podobnými zkušenostmi není jediná.

Podle hygienika Šebesty je ale život muchniček krátký a jejich množství se brzy vrátí do běžného stavu. Změnit to mohou jen vydatné deště. „Stačí velmi silná bouře, která zaplaví tůně, a za dva týdny tady máme kalamitu. Deště v minulých dnech na to vliv nemají, jsou příliš slabé. Voda se ihned ztrácí. Byl jsem se v lese podívat a nic se nezměnilo," dodal Šebesta.

Muchničky jsou tmavé, zhruba čtyři milimetry dlouhé mušky. Líhnou se ve vodě po desítkách tisíc a napadají savce.