"Po ukončení topné sezony, protože je třeba tam vyměnit i tepelnou soustavu, tam chceme pustit zájmové spolky. Stěhovat by se tam měly začátkem dubna a další úpravy se budou konat už za provozu. Ve dvoře se vymění okna a budova se zateplí. Nebude to jedna záležitost, ale více," uvedl mikulovský starosta Rostislav Koštial (ODS).

Zhruba 16 milionů

Opravy ještě nedávno chátrající budovy vyjdou přibližně na šestnáct milionů korun. Mikulovští zaplatí opravy z městského rozpočtu, ale i z dotací, o které žádají u Ministerstva životního prostředí.

„Dům se skládá z větších i menších místností a sálu. Takže se tam velká skupina mikulovských zájmových spolků vejde. Jde třeba o skauty, národopisný soubor, amatérský elektro klub, ale i o penzisty, kteří tady mají svůj klub. Kdo přesně ale bude o budovu v době využívání spolky pečovat, ještě není dořešeno," přiznal starosta.

Mezi opozičními zastupiteli, kteří s původním návrhem prodeje budovy nesouhlasili, byl například Vojtěch Jedlička (KSČM). Současná situace se mu zamlouvá o poznání více. „Že v budově budou mít zázemí mikulovské spolky, vítám. Tak to většina Mikulovských chtěla. Aby budova sloužila pro využití volného času tak, jak tomu bylo v minulosti. Je to rozhodnutí města a vím, že se v rozpočtu schvalovaly peníze, které tam půjdou," vyjádřil se Jedlička.

Později dodal, že s tím nemá zásadní problém. „Někde bychom stejně místo proto museli hledat. Tak je dobře, že to je už teď a spolky budou na jednom místě," dodal. V budově původně měli zázemí tamní skauti. A zase se vrátí. Postupně by tam děti a mládež měly zabrat celé patro.

„Před uzavřením domu dětí a mládeže jsme tam měli několik let klubovnu. Jsem určitě moc rád, že se můžeme zpátky do centra města nastěhovat. Hlavně proto, že k nám chodí malé děti a předškoláci. Takže se nebudou muset nikam daleko dopravovat," nechal se slyšet vedoucí skautů Jaroslav Jánský. Skauti mají něco kolem sta členů, takže prostory navíc vítají. „Doufám, že smlouvu dostaneme na patnáct let nebo víc, s tím, že si budeme hradit energie, které spotřebujeme. A s ostatními spolky tam teď budeme pohromadě," uvedl Jánský.