Svůj díl na tom nese například odrůda Merlot, která se v posledních letech dostává mezi ty nejoblíbenější. „V porovnání s pěti lety nazpět se jeho prodej téměř ztrojnásobil," upozornila obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem Jitka Pomykalová.
Právě podnik ze Slovácka je největším pěstitelem Merlotu u nás. „Loni jsme prodali o sedmnáct procent vína více než v roce 2014 a růst očekáváme i letos. Po Rulandském bílém a Müller Thurgau je Merlot našim třetím nejprodávanějším vínem," uvedla Pomykalová.
Další výsadby
Původně stará francouzská odrůda je v České republice zaregistrovaná teprve od roku 2001. Přesto je poměrně rozšířená. K poslednímu dni roku 2010 ji tuzemští vinaři měli vysazenou na 97 hektarech. V současné době je to o dvacet hektarů více. Z toho zhruba čtvrtina je ve slovácké vinařské podoblasti, hlavně v okolí Blatnice nebo Šardic. Necelá polovina je na Mikulovsku.
Spolu s Dornfelderem či Rulandským modrým se Merlot řadí mezi nejčastěji nově vysazované modré moštové odrůdy. Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra ve Valticích Marka Babisze lze pozorovat, že naproti tomu ty tradičnější, jako jsou Svatovavřinecké a Modrý Portugal, ustupují do pozadí. „Odrůda Merlot je oblíbená u zákazníků i vinařů. Rozhodně patří do našich zeměpisných podmínek, je i trochu snazší na pěstování. Ze začátku k ní byla spousta vinařů skeptická. Jakmile se však z Mikulovska rozšířila, další vinaři zjistili, že kvalita vína z ní je velice dobrá a začali ji vysazovat i jinde," sdělil sommelier.
Podobně se vyjádřila také Pomykalová z Vína Blatel. „Od pěstování Merlotu nás nejdříve odrazovali, protože české klimatické podmínky pro něj nejsou ideální. V roce 2003 jsme však sklidili první hrozny a od té doby Merlot získává různá ocenění. Tím nejaktuálnějším je zlatá medaile Grand Prix Austerlitz za výběr z hroznů a rosé pozdní sběr, dále pak bronzová medaile z téže soutěže pro klaret pozdní sběr," představila loňské úspěchy ředitelka.
Podle Babisze je víno z Merlotu také velmi vhodné pro zrání v sudech typu barrique. „Dává ovocné tóny jako lesní plody či tóny čokolády," podotkl Babisz. O kvalitě takto vyrobeného nápoje ví své vinaři z Chateau Valtice. Právě jejich Merlot 2012 ve výběru z hroznů barrique se stal šampionem Salonu vín České republiky pro rok 2016. „Osobně jsem přesvědčený, že naše moravská vína snesou jakékoliv srovnání s víny světovými. Ostatně úspěchy moravských červených vín na světových soutěžích to jen potvrzují," řekl Deníku Rovnost po výhře v prestižním vinařském klání ředitel Chateau Valtice Marek Šťastný.
Bílé převažuje
Spotřeba vína v republice za posledních deset let narostla téměř o čtyři litry na hlavu. Na jednoho člověka nyní připadá asi dvacet litrů. Bílého se stále vypije více, přibližně dvě třetiny. „Když už piji, tak jen víno. Nejraději mám růžové z Merlotu. Občas si dám deci nebo dvě k večeři," svěřila se například Sarah Trnovcová z Hodonína.
Darina Teturová z Velkých Bílovic preferuje Merlot z rodinné produkce. „Růžový Merlot mám moc ráda, je to pro mě ideální víno na letní osvěžení. Nejlépe si jej vychutnám venku, například při grilování na zahradě. Ale ráda si ho dopřeji celoročně," pochlubila se žena.
Odborníci se shodují, že střídmé pití červeného vína je prospěšné lidskému zdraví, například podporuje trávení a krevní oběh. „Obsahuje množství zdravých bakterií, napomáhá rozvíjet a udržovat rovnováhu střevní mikroflóry. Člověk posiluje imunitu, své srdce, zlepší činnost mozku, zharmonizuje hladinu krevního cukru a sníží riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. K tomu se dostaví také pocit štěstí a emoční vyrovnanosti," přiblížila dietoložka Naturhouse Hodonín Hana Budišová.