„V prvním čtvrtletí letošního roku hodnotili pacienti v anonymním dotazníku spokojenost s jídlem průměrnou známkou 1,75. Stejnou známku přidělili také v prvním čtvrtletí loňského roku. Oproti roku 2008 jde tedy jen o nepatrné zhoršení 0,06,“ pochlubila se výsledky mluvčí břeclavské nemocnice Radomíra Schweitzerová s tím, že díky připomínkám pacientů se nemocnice rozhodla zavést systém tak zvaných druhých večeří.
„Pacient si je může přiobjednat jako nadstandardní službu. V budoucnu bychom chtěli nabídnout možnost výběrové stravy i doprovodu hospitalizovaných lidí, v případě, že není omezený léčebným režimem,“ řekla mluvčí.
Kvalitu hodnotí deset procent pacientů
Do anonymních dotazníků, s jejichž pomocí sleduje nemocnice kvalitu stravování už devátým rokem, se obvykle zapojí na deset až deset a půl procenta hospitalizovaných lidí. „Výsledky ročních hodnocení jsou již několik let téměř stejné, dochází pouze k drobným rozdílům. Například v roce 2009 byla průměrná známka spokojenosti s kvalitou jídla 1,86, což bylo zhoršení celkové průměrné známky o 0,13 oproti roku 2008,“ vyjmenovala Schweitzerová.
První ze dvou dotazníkových otázek se zaměřuje přímo na kvalitu a množství jídla, které na nemocniční oddělení dodává společnost Aramark. Druhá otázka potom sleduje způsob podávání a teplotu jídla.
„Druhou otázku ovlivňují zaměstnanci a prostředí jednotlivých oddělení nemocnice. Tedy čas podávání jídla a způsob podání. V případě potřeby pomoc personálu při porcování jídla a kultura stolování. Vzhled jídla a úprava porcí na talíři je opět ovlivněná zaměstnanci společnosti Aramark,“ dodala Schweitzerová s tím, že spokojenost se zhruba třemi sty padesáti pacienty ročně rozebírá sestra pro kvalitu péče při cílených rozhovorech.
„Připomínky, ať už v kladném, nebo záporném smyslu, se často opakují. Některým pacientům chutná více, jiným méně. Pro někoho jsou porce malé, pro jiného je jídla až moc. Záleží také na tom, s jakým onemocněním je pacient hospitalizovaný. Zda má například kvůli léčení stanovenou dietu,“ vysvětluje Schweizerová s dodává, že nyní má nemocnice vypracované jídelníčky, které se pravidelně opakují, na období pěti týdnů. „V průběhu druhého pololetí je rozšíříme o další jídla a cyklus bude šestitýdenní,“ uzavřela mluvčí.