Že dnešní městské děti nemají šanci vidět prase, kozu či slepici? V Břeclavi nedostatek smažou. Takzvaný Babiččin dvoreček se stane jedním z lákadel přebudovaného areálu pod tamním zámkem. V teplých měsících se opět promění v ranč. Koně se v něm proháněli už loni.

„V letošním roce bude bývalý areál autokempu využitý jako na sklonku loňské sezony, tedy jako ranč. Děti i dospělí se budou moci projet na koni nebo si vyzkoušet vozatajství. Malí návštěvníci se mohou seznámit s domácími zvířaty,“ uvedl břeclavský místostarosta Luboš Krátký.

Představitelé města si nechají vypracovat studii, která napoví, jak podzámčí bude vypadat. Místostarosta je přesvědčený, že místo skrývá velký potenciál. V turistické sezoně by mohl přilákat tisíce návštěvníků.

Areál je blízko náměstí Tomáše Garriguea Masaryka, kde sídlí i radnice. Prostor je přitom výchozím směrem na Lednicko-valtický areál. Možnosti konkrétního využití lokality ukáže studie.

Podle všeho se předem počítá s parkem, uvažuje se také o dětském a dopravním hřišti, ploše pro in-line bruslení a lanovém centru. „Projekt se musí vypořádat s mnohými omezeními, které v území jsou, jako ochranná zóna památky břeclavského zámku, pasivní záplavová zóna, majetkové vztahy i blízkost hlavní dopravní třídy se supermarkety,“ míní Krátký.

Vítaná aktivita

Opoziční zastupitel Libor Nazarčuk ze sdružení Pro Region potvrdil, že o využití lokality pro ranč už se jednalo v městské komisi rozvoje cestovního ruchu. Zatím podle něj jen obecně, že se pod zámkem najdou opět útočiště koně.

„Jakákoliv aktivita, která tuto lokalitu zatraktivní, je vítaná. Zvlášť pokud není nic dlouhodobějšího. Výhoda je, že takový pronájem město nic nestojí,“ uvedl. „Je lepší, když tam budou koně a jiná zvířata, než aby to bylo místo bez života,“ nechal se slyšet.

Koně a další zvířata podle něj přilákají hlavně děti. „Čím více aktivit pro matky s dětmi tady bude, tím lépe. Sám mám malé děti a najít jim program není nejjednodušší,“ svěřil se Nazarčuk.

„Není to špatný nápad. Takové využití je tisíckrát lepší než aby tam stál supermarket, hobby market nebo hotel,“ přidal svůj názor Petr Sikora z Břeclavi.

Břeclavská radnice se podle Krátkého bude v jiném projektu snažit opravit i chátrající zámek. Odborníci však náklady na jeho obnovu vyčíslili na dvě stě dvacet milionů korun, což je prý nad možnosti radničního rozpočtu. Vedení města se snaží získat dotaci.

Představitelé Břeclavi dřív chtěli zámek prodat, ale nenašli kupce. Některé sanační práce se tam už dříve uskutečnily. Budova má novou střechu, ze sklepů zmizela zemina a dělníci otloukli zvětralou omítku z více než třinácti tisíc metrů čtverečních zdí. Práce stály asi dvacet milionů korun.

Objevily se však spekulace, zda částka byla vzhledem k odvedené práci odpovídající. Dnes se využívá jen zámecké sklepení, kde má vinotéku právě zastupitel a sommelier Libor Nazarčuk.