Cenu Zlatá chuť jižní Moravy 2007 přisoudila hodnotitelská komise výrobkům kapr mražený – podkovy a kapr chlazený – porce.

„Je to další významný úspěch, kterého naše rybníkářství dosáhlo. Výrobky zpracované z Pohořelického kapra už nesou nějakou dobu národní značku Klasa a tím největším oceněním je chráněné označení původu Pohořelický kapr,“ podotkl k úspěchům firmy výrobní náměstek Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Všechna tato ocenění jsou z pohledu Osičky důležitá i pro samotné konzumenty tradičního kapra. „Je to pro nás doklad toho, že na trh dodáváme kvalitní surovinu. Mnoho lidí nicméně dává stále před kaprem přednost mořským rybám,“ posteskl si Osička.

Tradiční kapr by přitom podle jeho slov neměl chybět kromě vánočního stolu třeba i při velikonoční hostině. „V posledních letech zájem lidí mít o Velikonocích postní jídlo odeznívá. Kvalitní výrobky z kapra by si měl každý dopřát i v průběhu roku. V roční spotřebě ryb jsme stále na nižší úrovni, než některé státy Evropské unie,“ sdělil Osička. (šev)