„O výsledku d- testu už víme a máme z něj patřičnou radost. Kromě našich chovatelských služeb, kdy se zaměřujeme na chov tradičních druhů sladkovodních ryb, se zabýváme i prodejem z partnerských sádek u nás a v zahraničí. Právě pstruhy jako jediné překupujeme. Dovážíme je z Polska. Důležité pro nás jsou neustálé kontroly kvality ryb a jejich dodavatelů," popsal záruku úspěchu ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

V testu rozhodovala nejen cena, způsob přepravy ryby do obchodů, manipulace s ní a její skladování. Podstatná byla také přítomnost nebezpečných chemických látek v mase ryby. Kromě těžkých kovů bývá nejčastějším problémem takzvaná malachitová zeleň. Ta se používá od třicátých let minulého století u nás i ve světě jako řešení proti kožním parazitům, kteří rybám ve velkochovech způsobují plísně a jiné neduhy.

Nerozvážné zacházení s rakovinotvornými látkami však spotřebitele ohrožuje na zdraví. Pstruzi z Pohořelického rybníkářství patřili mezi ty nezávadné. Testem pstruzi prošli ale také kvůli jiným obchodnickým nešvarům.

„Při koupi čerstvého pstruha je jistota, že voda v něm obsažená je jeho vlastní, nikoliv záměrně vnesená. U mražených ryb často vyvstává podezření na přidávání vody kvůli zvýšení hmotnosti výrobku. Zaměřili jsme se proto také na obsah masa a byli jsme spokojeni. Žádné klamání spotřebitele jsme nezjistili," ujišťují redaktoři časopisu.

Z výborných výsledků a reklamy pro pohořelický podnik se raduje také ředitel Okresní hospodářské komory Pavel Šindelář. „Rybníkářství Pohořelice je členem Okresní hospodářské komory. Radost mám ale hlavně osobně. Jako patriot jsem hrdý, že uspěla právě firma z Břeclavska. A že si stále hlídá a udržuje kvalitu v chovu i prodeji ryb. Jako spotřebitele mě totiž přirozeně znepokojuje špatná kvalita potravin a klamání zákazníka na českém trhu," svěřil se Šindelář.

V obchodě zákazník sežene pouze uměle odchované pstruhy duhové. Chuťově lepší je ryba čerstvá, zabitá přímo před spotřebitelem. 
U chlazených a zmrazených ryb je třeba si hlídat zejména datum spotřeby.

PETR VLASÁK