„Kolik jich bude, lze těžko říct. Asi čtyřicet nebo padesát. Je to úvodní ples, takže celková návštěvnost bude vyšší. Přijíždí také krojovaní z okolních obcí," říkal Kostičan Jan Kučera ze Slováckého krúžku, jenž ples pořádá. Hudební doprovod obstarají například muzikanti z francouzské dechovky.

Zatímco tuto sobotu jde v regionu o jednu z mála plesových příležitostí, od příštího týdne ožijí kulturní domy v nejrůznějších částech Břeclavska. Často jde o léty prověřené společenské události, které se těší z výrazného zájmu lidí.

Titulem vůbec nejnavštěvovanějším plesovým městem okresu se pyšní Velké Bílovice. „Celkem je jich u nás letos jedenáct. Plesovou sezonu zahájíme už příští sobotu třináctým Reprezentačním plesem Města Velké Bílovice," sdělila starostka Marie Vlková.

Stejně jako loni se koná ve stylu let z první poloviny dvacátého století. Kromě rób a fraků se o patřičnou atmosféru postará dobová hudba. Plesem poté provede dechovka Blučináci, která se prostřídá s hodonínskou skupinou Hurikán.

V malém sále zahraje cimbálová muzika Jožky Severina, k dispozici bude také degustace vín velkobílovických vinařů. „Loni to byl takzvaný nultý ročník. Udělali jsme anketu a zjistili, že to bylo dobře volené téma, takže jsme ho opět uspořádali. Chtěli jsme zkusit něco jiného a zpestřit tak tradiční ples, ale u této změny zůstat nechceme. Příští rok už budeme uvažovat o jiném tématu," oznámila Vlková.Kde se bude tančit.

Slavnostní příchuť bude mít letos ples ve Tvrdonicích. Uskuteční se na počest 750. výročí obce. Sál Dělnického domu roztančí hudba skupina The Teachers, na programu je také taneční vystoupení.

Ve stejný den zamíří zástup hostů také do kulturního domu v Týnci nebo sokolovny ve Vranovicích. Tam se dojde na sedmý ples s Mistříňankou. Myslivci se zase pobaví v Bořeticích.

Tradičně velké zájmy jsou o plesy ve větších městech. Například Mikulovští lákají na zpěváka Laďu Kerndla s dcerou Terezou, profesionály v latinskoame­rických tancích a krásu společenských šatů. Akce se uskuteční na tamním zámku. „Ples bude opravdovou společenskou událostí. Přispěje k tomu nevšední prostředí, nádherná vystoupení a vzácní hosté. Chybět nebude ani výběr kvalitních vín a vynikající catering," uvedla už dříve ředitelka pořádající společnosti Mikulovská rozvojová Marcela Koňáková.