K vidění bylo nejen sekání tradiční šavlí. Na dvanáct finálových lahví si mladá žena vzala na pomoc řadů dalších předmětů. Zdárně sekala lyží, obutou bruslí, zkoušela to i hokejkou nebo poprvé na soutěži při stojce na hlavě. „Jsem ze sportovní rodiny, ale spíš jsme fanoušci než aktivní sportovci," vysvětluje svůj výběr s úsměvem Fialová.

Šestadvacetiletá žena pracuje pro popické vinařství Sonberk, seká však za vinařství Proqin z Velkých Němčic.

Při sobotní specifické disciplíně sommelirů, sabráži, zaujala publikum i různými převleky. „Nastoupila jsem také s řeznickými nástroji. Použila jsem zvonek, tedy škrabku k čištění prasat, dále pukač pro plnění jitrnic, sekáček na maso, kterým jsem sekala sekt na zemi, bez opory," vyjmenovává sommelierka.

Výsledek?

Skončila druhá, a obhájila tak pozici nejlepší ženy. Získala i titul nejlepší sommelierka za nejlepší servis sektů. Kromě poroty uchvátila i diváky, kterým se líbila nejvíce. „To mě potěšilo. Snažila jsem se porotu a hlavně lidi pobavit. Snažila jsem se být milá, uvolněná a usměvavá. Vyšlo to," říká.

Umístěním na stříbrném stupínku vylepšila své loňské třetí místo, kdy soutěžila poprvé. „K sabráži jsem se dostala tak, že v Proqinu hledali pro mistrovství republiky v sekání sektů někoho namísto Kamila Prokeše. Ten již vyhrál třikrát a víckrát už se účastnit nemůže. Nabídku jsem přijala," popisuje Fialová.

Jak dodává, předtím sledovala klání v sabráži právě jako fanoušek. „Je to můj koníček, takové zpestření. Navíc se to dá využít na různých večírcích a akcích," zmiňuje Popičanka.

Podle ní trénování této dovednosti není zrovna jednoduchou záležitostí. „Musí se cvičit s klasickými sekty, takže je to docela nákladné. Je potřeba mít dobrého sponzora ve vinařství, za které sekáte," poděkovala Fialová.

Sommelierství se věnuje pět let. „Při studiu na vysoké škole jsem pracovala v restauraci a o sommelierství se začala více zajímat. Zjistila jsem, že správný sommelier musí umět dobře vycházet s lidmi, najít si k nim cestu. Neobejde se ani bez dobře vyvinutých chuťových smyslů a paměti," tvrdí žena.

Podle ní ji popostrčil už loňský úspěch v soutěži. Do finále letošního mistrovství republiky v prušánských Nechorech porota na základě semifinálových výkonů poslala celkem pět soutěžících. Fialová byla jedinou ženou. Tu správnou kulisu jim vytvořily v Prušánkách více než čtyři stovky diváků. Titul obhájil Michal Jandl z Valašska.