„Porota složená z vítězů předcházejících ročníků a odborníků bude hodnotit nejen kvalitu a čistotu řezu, ale také tvar keře a počet požadovaných oček. Rychlost soutěžících rozhoduje pouze v případě nerozhodných výsledků," sdělil výkonný ředitel Robert Vyhoda ze společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem soutěže.

Akce s mezinárodním zvukem začne o půl deváté ráno společným řezem všech soutěžících. Ti se utkají v kategoriích junior (žáci a studenti odborných škol a mládež do 21 let pozn. red.) a elite (starší 21 let). „Nejlepší z nich si již tradičně odvezou hlavní trofej v podobě pozlacených nůžek. Vítěz seniorské kategorie si navíc na týden může vyzkoušet automobil Ford," uvedla PR manažerka akce Kateřina Martykánová.

Po dobu konání programu se vinaři společně s přihlížejícími diváky dočkají pestrého doprovodného programu. Jeho součástí bude kromě představení vinařských pomůcek a vybavení také ochutnávka zabijačkových specialit. Chybět nebude ani ochutnávka vína.

„Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat svůj um v řezu révy vinné. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví," doplnila Martykánová.

Jednou z výrazných tváří akce se stal opakovaný vítěz Roman Slouk ze Bzence.