Dneska nám vzali sůl a zítra nám budou holit hlavy. Tento výrok z pohádky Byl jednou král si vypůjčil provozovatel hodonínské Restaurace u Pošty - Stará Budvarka Milan Esterka, když komentoval nový takzvaný protikuřácký zákon, který vejde v platnost už ve středu. Symbolicky ve Světový den bez tabáku.

Lidé si nově nezapálí v restauracích, hospodách, kinech, divadlech či dětských hřištích ale také třeba v zoologických zahradách nebo na zastávkách hromadné dopravy. Kouřit se smí jen na zahrádkách. „Podle mě to bude pokračovat, až to úplně zavřeme a bude klid. Jsem určitě proti. Ubude mi zákazníků a na nájem mi nikdo nepřidá,“ zoufal si Esterka.

Ilustrační foto.
Poslední den kouření v hospodách: Protesty? Třeba vysypání nedopalků na ulici

Jako omezení vnímá nový zákon také například Petr Bílek z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Člověk přijde z práce, sedne si k pivu a zapálí si. Na to, jak jsme svobodná země, tak nám jenom diktují podmínky,“ myslí si kuřák.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

E-CIGARETY? VÝJIMKA

Jemu samotnému zákaz kouření v restauracích nevadí. „Stejně chci přestat kouřit. Jestli mi to pomůže, nevím. Ale už nyní když jsem v nekuřácké restauraci, nekouřím. Zapálím si jenom v kuřácké,“ sdělil Bílek.

Nekuřákům se snaží už nyní vyjít vstříc i Esterka. „Mám nekuřácký bar. Tam lidé dostanou všechno, co v restauraci. I ta je navíc rozdělená na kuřácký a nekuřácký prostor. Mám na sezení přes sto míst na sezení nekuřáckých a asi pětapadesát kuřáckých,“ zmínil vedoucí restaurace.

Ilustrační foto.
Zákaz kouření? Pro kuřáky horor, nekuřáci se těší na čistý vzduch u piva

Bojí se především úbytku zákazníků v pracovním týdnu. „Kuřáci mi už dopředu řekli, že chodit nebudou. Ti, kteří udělají sedm piv i více a pak jdou domů. Vznikne tak jen podnět ke vzniku různých kluboven, kde se začnou kuřáci scházet,“ myslí si Esterka.

Městští strážníci v Břeclavi zatím kontroly kvůli zákazu kouření uvnitř restaurací neplánují. „Budeme spíše reagovat na jednotlivé podněty, alespoň ze začátku. Otázka je, když z restaurací vyženou lidi kouřit ven, zda to nepřinese další problémy. Třeba rušení nočního klidu u lidí, kteří žijí v okolí takových podniků. To je pro nás zatím velká neznámá,“ sdělil zástupce velitele Zdeněk Novák.

Výjimku dostaly elektronické cigarety a vodní dýmky, a to v restauračních zařízeních i vnitřních zábavních prostorech jako je kino, divadlo či výstava.

Prezident České republiky Miloš Zeman zavítal v pondělí odpoledne při své návštěvě Jihomoravského kraje také do Ivančic.
První den Zemana na jižní Moravě: rezervace pro aktivisty i milost pro Kajínka

Novela zákona se však týká také alkoholu. „Provozovatelé, kteří nalijí alkohol mladistvým, mohou dostat sankci uzavření provozovny na dva dny,“ doplnil Novák.

Víc zajímavostí spojených se zákazem kouření a omezení prodeje alkoholu najdete v úterním tištěném vydání Deníku Rovnost.