Pohovor, předvedení ladné chůze či tance. Kritéria mnohých soutěží krásy. Dívky, které by však rády získaly titul Miss víno, musí umět víc. Jak správně vytáhnout víno koštýřem nebo určit dobře známé odrůdy révy vinné. I to totiž na castingu, který se uskutečnil ve Vinařství U Kapličky v Zaječí, rozhodovalo.„Vzhledem k tomu, že budoucí reprezentantka stavu vinařského by měla spojovat krásu, eleganci, empatii a charisma ve spojení s vinařskými vědomostmi a praxí, hledala odborná porota spojení těchto vlastností, nebo alespoň jejich zárodky," přiblížil manažer projektu Miss víno a vinařský publicista Branko Černý.

O druhý ročník soutěže, do kterého se na rozdíl od loňské premiéry mohly hlásit zájemkyně z celé republiky, projevilo zájem 74 dívek. Sedm z nich však organizátoři odmítli ještě před středečním výběrem finalistek. „Buď měly dívky nízký nebo naopak vyšší věk, než předepisují pravidla, ve dvou případech byl i důvod mateřský," poznamenal Černý.

Pomohou vinaři

Osud zbylých 67 dívek měla na castingu v rukou odborná komise. Do křesel porotců usedla také první Miss víno Barbora Pleskačová z Velkých Pavlovic. Ta přitom loni oslnila na podobné soutěži krásy v Číně. Zde se probojovala do první desítky. „Soutěž mi byla jedině přínosem. Je to pro mne velká zkušenost a také doufám příležitost k dalším pracovním nabídkám," uvedla již dříve pro Břeclavský deník velkopavlovická kráska.

Spolu s dalšími čtyřmi porotci poslala po celodenním soutěžení a předvádění znalostí do finále deset děvčat a jejich čtyři náhradnice. „Nebylo to zase tak těžké rozhodování. Přesně jako loni se musely dívky poprat například i s testem o víně. Z deseti otázek většinou zvládly jen tři. Jen v jednom případě odpověděla na výbornou dívka z Vrbice," prozradil jeden z porotců Rostislav Žďárský.

Podle něj má na vinařské znalosti děvčat vliv prostředí, ve kterém vyrůstala. „Ty, které mají k vinařství blíž, jsou na tom lépe. Ale nemusí to být pravidlem. Mezi účastnicemi byla i studentka vinohradnictví a testové otázky nevěděla," krčil rameny Žďárský.

Finalistky usilující o korunku krásy Miss víno pořadatelé akce představí třetího května na párty v Retro Clubu v Zaječí. „Zároveň představíme vinařské patrony, kteří se budou v příštích dvou měsících starat o odborný růst dívek," poodhalil Černý s tím, že si vinaři děvčata vylosují.

Jméno letošní Miss víno zazní na finálovém večeru, který se koná 28. června.