Navíc radnici potrestal i třicetitisícovou pokutou. „Rozhodnutí o zrušení zadávacího řízení nesplňuje zákonné podmínky a nebylo transparentně a přezkoumatelně odůvodněné,“ připomněl na konci minulého roku předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Úřad smetl námitky radnice. I ty, které upozorňovaly na fakt, že se v době výběrového řízení vyměnilo vedení města. To chtělo svěřit správu pouličního osvětlení z ekonomických důvodů městské firmě. „Obec zásadně nemění právní kontinuitu po volbách do zastupitelstva. Na subjekt s jinou politickou garniturou nelze nahlížet jako na nový,“ dodal Rafaj.

Hodonínští tak dál čekají na vítěze konkurzu. „Vzhledem k tomu je mechanismus správy a údržby nastavený v přechodném režimu,“ odůvodnil mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Zároveň ale upozornil, že i tak město začalo s výměnou nynějších výbojkových svítidel za nová s LED technologií ve Velkomoravské ulici. „Výměna bude pokračovat podél komunikací v Dvořákově, Štefánikově a Měšťanské ulici,“ přiblížil Horníček.

Ilustrační foto
Stát odškodní sadaře za mrazy. Za ušlou úrodu mezi ně rozdělí dvě sta milionů

Na mnohem náročnější obměnu se chystají v Břeclavi. „Ve městě je zhruba 2 800 světelných bodů, mnohé jsou už za zenitem,“ uvedl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Podle něj je pravděpodobná postupná obnova osvětlení. „Odhad nákladů na celkovou rekonstrukci se podle rozsahu prací pohybuje mezi šedesáti a 120 miliony korun,“ vyčíslil.

Břeclavský mluvčí Holobrádek dodal, že údržbu osvětlení převzala předloni příspěvková organizace města. Přijala kvůli tomu dva nové zaměstnance. Ročně vyjde Břeclavany péče o lampy v ulicích na 1,6 milionu korun.

Ilustrační foto
Starostové o majetkových přiznáních: Novela nás obnažuje

Do obnovy pouličního osvětlení se pustili ve Znojmě už loni. „Celkem do modernizace v pěti ulicích město investovalo víc než šest milionů korun. Stará svítidla nahradily nové lampy s modernějším a úspornějším systémem LED,“ popsala stav za radnici Petra Maršounová.

Znojemští nyní pracují na projektové dokumentaci pro veřejné osvětlení v městské části Oblekovice. „V rozpočtu pro tento rok je na tuto akci připravená částka přesahující čtyři miliony,“ upřesnila Maršounová.

V období let 2015 a 2016 dosahoval roční rozpočet na provoz pouličního osvětlení 4,2 milionu korun. „Loni byl rozpočet ponížený o pět procent, tedy na čtyři miliony korun,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková. Město podle ní firmu na provoz veřejného osvětlení nemění.

Podle vedoucího střediska brněnských technických sítí Dušana Pijáka je největší výhoda LED světel úspora energie. „V porovnání se sodíkovými lampami je u LED svítidel až třicetiprocentní,“ porovnal Piják.

Kolik stojí světlo
BŘECLAV
• světelných bodů: zhruba 2 800
• roční náklady na údržbu: 1 626 000 korun + 36 000 za 2 nové sloupy

HODONÍN
• světelných míst: 3 056 + 80 přisvětlení přechodů
• půlroční provoz osvětlení: 864 738 korun (město hledá nového správce)

ZNOJMO
• stožárů: 2 777
• svítidel: 3 431
• roční náklady na provoz: 4 miliony korun

Zdroj: městské úřady