Výrobek, ve kterém byla zjištěna bakterie způsobující u citlivějších jedinců například zvracení či průjmy, totiž podle svých slov ihned nechal zlikvidovat v kafilerii.

„První testování prováděla laboratoř v Olomouci. Z pěti vzorků nevyšel v pořádku jen jeden. Je to záhada. Pokud vyjde jen jeden výrobek špatně, tak se celá várka, tedy třeba dvacet kilo klobás této šarže, automaticky zlikviduje. Nesmí jít do prodeje. Vše musí být pochopitelně doloženo i papírově. My tedy máme k dispozici dokumenty, které to potvrzují,“ ubezpečil Hakala.

Vzorky téhož druhu klobásy nezávisle poté podle jeho slov testovala i laboratoř v Brně. „Výsledky vyšly negativně. Ovšem i tyto klobásy jsme nechali pro jistotu zlikvidovat,“ sdělil Deníku řezník, který za stejnou klobásu před několika lety získal cenu ve Velké nad Veličkou, bodoval tam opakovaně. Soutěžil o titul Krála slováckej klobásky. Uspěl v hlasování veřejnosti i u odborné poroty.  Loni například bodoval i na Klobáskobraní v Břeclavi.

Dietrichsteinská hrobka v Mikulově.
Spory pokračují. Mikulov se odvolává proti navrácení hrobky Dietrichštejnům

Kontrolou měla projít i nová várka klobás Gaston. Výsledky byly opět v pořádku. Zveřejněním zprávy na webu Potraviny na pranýři se cítí poškozený.

„Pošpinili naše jméno. Nikdy bych si nedovolil ohrozit zákazníky. Sedm dní v týdnu tady se ženou, synem a dvěma prodavačkami dřeme jako koně. To, jakým způsobem po nás inspekce jde, je neuvěřitelné. Šestkrát jsme vyhráli Krála slováckej klobásky. Po každém vítězství zde máme velmi tvrdou a důslednou kontrolu. Upřímně přemýšlím, zda se vůbec nějaké soutěže ještě v budoucnu účastnit. Jen se to obrací proti nám,“ povzdechl si řezník a uzenář.

Určité minimální množství bakterií, například právě listerií, je podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské Pavla Kopřivy v potravinách přítomno. „Ovšem pokud koncentrace kolonií těchto bakterií přesáhne určitou mez, je to považováno za nebezpečné. Takové potraviny pak není možné uvádět do oběhu,“ vysvětlil.

Zjišťování informací trvá

Informaci, kterou kontroloři zveřejnili na webu Potraviny na pranýři, více komentovat nechtěl. „Pokud je odkaz stále aktivní a na stránkách visí, nemám k tomu co dodat. Jde o zjištění, které máme a standardním způsobem jej zveřejňujeme se všemi případy obdobné míry závažnosti,“ řekl Kopřiva.

Připomněl, že se kontroloři vždy snaží zveřejnit případná zjištění co nejdříve tak, aby byla hodnotná pro spotřebitele. „Ovšem nemůžeme jít do něčeho, co by šlo proti požadavkům zákona a bylo nepřijatelné. Nějakou dobu však trvá laboratorní zjišťování, do toho pak musejí proběhnout všechny procesy včetně procesních lhůt, které jsou na straně kontrolované osoby předtím, než výsledky zveřejníme,“ popsal postup mluvčí inspekce.

Rakušané prodloužili hraniční kontroly s Českem.
Kontroly na hranici s Rakouskem trvají. Deník zjišťoval situaci u Mikulova

Pokud se kontrolovaný výrobce cítí poškozený, může se podle mluvčího Kopřivy odvolat. „A to buď ke krajskému inspektorátu, který zjištění učinil, nebo ve druhém stupni na ústřední inspektorát. Bránit se pochopitelně může i u soudu. Jestliže však byla informace na webu Potraviny na pranýři zveřejněná, pak pravděpodobně neměl výrobce v ruce nic, co by jakýmkoli způsobem zpochybnilo zveřejněné zjištění,“ dodal Kopřiva.

Klobásky a možný dopad na lidské zdraví řešili před měsícem inspektoři také na farmářských trzích v Brně. Klobásy, sádlo nebo škvarky byly vystavené venkovním teplotám, které se blížily dvaceti stupňům Celsia.

Kontroloři u prodejce uzenin zaznamenali hned několik pochybení. Jednalo se o neznámý původ potravin nebo například nedodržení teplot při jejich nabízení. Část zboží byla plesnivá a je zde i podezření na zneužívání chráněného označení potraviny. Informoval o tom Petr Vorlíček, který je mluvčím Státní veterinární správy.