Čistička měla být původně ve Strachotíně. „Projekt byl pro nás ale nevýhodný, a tak jsme rozhodli z něj vystoupit,“ zdůvodnil starosta Pouzdřan Miroslav Šmarda. Pro zástupce zbylých dvou obcí bylo rozhodnutí překvapení. „Myslím si, že se mohly cítit upozaděné, protože první fáze projektu se budovala pouze ve Strachotíně a Popicích,“ uvedl bývalý starosta Popic Josef Urbánek.

Ilustrační foto.
Pozor na spekulanty, varuje kraj. Skupují pozemky pod silnicemi

Nyní jsou Pouzdřany ve stavu, který lze označit jako past. Alespoň pro nejbližší dobu. „Rádi bychom vystavěli čističku vlastní. Ovšem vzhledem k tomu, že máme v plánu rozvoje vodovodů a kanalizací na Jihomoravském kraji stále uvedeno, že čistička bude ve Strachotíně, nemůžeme podat žádost o dotaci. A z rozpočtu bychom ji nezaplatili. O změnu plánu jsme se snažili již několikrát, ale pokaždé jsme na kraji narazili,“ vysvětluje starosta Šmarda.

Změna plánu je na dohled. O nové podobě mají jednat v příštím roce. Pouzdřanský starosta věří, že se situace obce obrátí k lepšímu. Někteří obyvatelé však po čističce hlasitě volají už několik let. „Včera bylo pozdě. Na to, jaká je dnes doba, zde čistička měla být několik roků. V některých dnech se obcí šíří zápach. Zvláště, když vyváží lidé septiky,“ reagoval obyvatel Pouzdřan Josef Dočekal.

Ilustrační foto.
Obchvat Blučiny? Výkup stovek pozemků bude náročný, obává se starosta

ADAM PAVELKA