Nejeden zákazník, který si do masny přijde pro pěkně urostlé kuřátko z jihu Moravy, může být za pár měsíců nepříjemně zklamán, až v chladicím pultu spatří sotva kilové nedochůdče z ciziny. Chovy kuřat a prasat na Břeclavsku jsou totiž v ohrožení.
„Je možné, že letošní zima bude pro mnohé chovy drůbeže a prasat likvidační,“ upozornil na nepříznivý vývoj v zemědělském sektoru ředitel okresní agrární komory v Břeclavi Ladislav Sečkář.

Před zásadním rozhodnutím, jestli v chovu prasat pokračovat, nebo je do jednoho vybít, stojí i hustopečská společnost Zvos. „Je to hrozné. Už jsme snížili produkci vepřového masa o třetinu a uvažujeme, jestli ji nezrušíme úplně. Myslím, že tak uvažuje nejeden chovatel. Evropská unie má totiž plán, že se k nám bude maso převážně dovážet ze zakládajících členských států,“ zhodnotil situaci předseda Zvosu Václav Hlaváček.

Podobně skepticky vidí svou brzkou budoucnost také drůbežáři. Někteří z nich možná budou muset vypustit zimní turnusy, protože je finančně neutáhnou. Výkupní ceny kuřat sice nedávno o čtyři koruny stouply, ani tak ale nestačí pokrýt zvýšení cen obilí po žních.
„Obchodníci nám sice dají za kilogram o čtyři koruny více, ale kilo obilí podražilo o čtyři padesát. Takže na tom ještě padesátník proděláme. Už tři roky chováme kuřata se ztrátou,“ postěžoval si předseda zemědělského družstva v Bořeticích Jan Kadlec.

Podle jeho slov se navíc na trh s drůbežím masem derou dodavatelé z Holandska a Asie. „Jejich kuřata jsou ale malá, vůbec nemají takovou chuť a kvalitu, jakou by měla mít. Vykrmit kuře za osmadvacet dní je totiž možné jenom pomocí různých hormonů,“ přiblížil Kadlec. „Jestli to tak půjde dál, budeme muset na zimu chov zavřít,“ dodal…

Více v Břeclavském deníku ve středu 10. října