Členové výboru Společenství vlastníků bytů poslali břeclavské radnici dopis, v němž se mimo jiné zmiňují například o požadavku developera na placení poplatků za povolení vjezdu do areálu ve výši patnáct set korun měsíčně. Jako absurdní pak popisují Vlkovu nabídku na prodej balkonů a teras za dvě stě tisíc korun, které jsou součástí bytů a za které už lidé zaplatili. „Není to fér. Vydírá město, vydírá nás,“ svěřil se jeden z majitelů David Gajda.

V požadavku placení měsíčního poplatku vidí řada nájemců porušení slibu. „K bytu jsme měli jedno parkovací místo. I když to není uvedené v kupní smlouvě, byl to slib mezi developerem a námi majiteli. Teď po nás chce něco vymáhat,“ doplnil Richard Přibyl, který byt kupoval v roce 2006.

Takové požadavky ovšem Vlk popírá. „Jsou to všechno výmysly. Balkony jsou součástí domu a ten byl zkolaudovaný včetně nich. Jsou majetkem obyvatel,“ reagoval Vlk. Za lež pokládá také vybírání měsíčního poplatku. „Přístupové cesty zůstanou samozřejmě veřejné,“ doplnil.

Malá Mia se narodila před týdnem v Mikulově, záchranáři jí pomohli na svět na čerpací stanici.
Při porodu na benzínce v Mikulově pomáhala malé Mie i babička

K převodu vlastnických práv k těmto pozemkům mělo dojít už před více než jedenácti lety – v době, kdy lidé byty od společnosti kupovali. Skutečnost, že se pozemky budou prodávat, ale podle svých slov neznali. „Před tím, než jsem byt pořizovala, jsem si zjišťovala informace. O tom, že se budou pozemky prodávat developerské firmě, jsem se ale dozvěděla až letos. Bylo mi jasné, že nastane obrovský problém,“ sdělila další z obyvatelů Taťána Lachetová.

Podle Vlka byli naopak majitelé bytů o všem informovaní od úplného začátku. „Veškeré dokumenty byly vyvěšené,“ hájil se.

Jednatel developerské firmy podle svých slov požaduje jediné: dodržení smlouvy o převodu pozemků, kterou má město podepsat. Poté je firma převede na vlastníky bytů za symbolickou jednu korunu. „Pan Vlk by nám nejdřív musel písemně potvrdit, že pozemky skutečně převede na majitele bytů za symbolickou cenu. Čekáme na tento vstřícný krok. Chceme, aby byly obě strany spokojené,“ uvedl starosta Břeclavi Svatopluk Pěček.

Dvanáctého září policisté na Břeclavsku chytili  celkem 144 migrantů a řešili dva převaděče.
Po rekordním víkendu přibylo na jižní Moravě za jeden den 144 uprchlíků

Vlastníci se kvůli řešení situace v pondělí sešli s vedením města. „Je potřeba se nějakým způsobem dohodnout. Každá radnice měla za tu dobu ke smlouvě nějaký dodatek. Ani město, ani obyvatelé nejsou zvědaví na schválnosti. S panem Vlkem ještě budeme jednat,“ reagoval na situaci místostarosta města Jakub Matuška.

Lidé byli v kontaktu s majetkovým oddělením i se stavebním úřadem v Břeclavi. Ten v srpnu udělil developerské společnosti kolaudační souhlas k příjezdovým cestám do areálu.