Hrubé odhady škod na veřejném, soukromém a průmyslovém majetku se šplhají až k patnácti miliardám korun. Na brífinku po jednání krizového štábu kraje to v pondělí v Podivíně na Břeclavsku řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Statici nyní podruhé procházejí poškozené domy. Vytipovávat budou objekty z hlediska nutnosti částečné či celkové demolice. „Počty domů, které budou muset být zdemolovány, budeme vědět zítra. Aktuálně je jich známo okolo sedmdesáti,“ odhadl včera krajský ředitel hasičského záchranného sboru Jiří Pelikán.

Česká pojišťovna nyní eviduje na tři tisíce pojistných událostí za více jak půl miliardy korun. Deníku Rovnost to sdělila mluvčí Ivana Buriánková. „Z Břeclavska se aktuálně jedná o 1900 nahlášených škod za přibližně 275 milionů korun. Z Hodonínska pak o tisíc škod za zhruba 230 milionů,“ upřesnila.

Dobrovolní hasiči z Hodonínska v Mikulčicích, 27. června 2021.
Jsme v tom všichni spolu. Pomoci musíme, shodují se dobrovoníci na jihu Moravy

Lidé jsou v zasažených oblastech stále bez elektřiny a plynu. Kompletní obnova rozvodů elektřiny je podle Zámečníka otázkou týdnů.

Zatímco v pátek bylo bez dodávek energie na sedmdesát tisíc domácností, nyní už je to jen patnáct set. „Během dneška se nám povedlo připojit dalších pět set odběratel,“ upřesnil včera mluvčí e.gd Roman Šperňák.

První tři stovky domácností také opět odebírají plyn. Plynaři jich z bezpečnostních důvodů museli v noci ze čtvrtka na pátek odstavit rovných 2341. "Počáteční stav odpojených dle jednotlivých obcí byl následující. V Lužicích jsme odpojili 248 odběratelů, v Mikulčicích 629 odběratelů, v Moravské Nové Vsi 929 odběratelů a v Hruškách 535 odběratelů. Předpokládáme, že do konce tohoto týdne obnovíme dodávky u zhruba šedesáti procent domácností," vyčíslil mluvčí společnosti GasNet Pavel Zajíc.

Hlavními tématy schůzky byla doprava v zasažených oblastech, odvoz suti na stávající skládky a vytipovávání dalších či druhé kolo kontroly statiky tornádem postižených domů.
Policisté zaznamenali také případy prvních podvodů. „V neděli odpoledne došlo k dalšímu zneužití čísla účtu v návaznosti na určitý facebookový profil. Tento účet je zablokovaný a případ šetříme. Více bych ovšem věc nespecifikoval. Jen snad, že účet na facebooku neměl souvislost s poškozenou oblastí,“ prozradil krajský ředitel policie Leoš Tržil.

Po zneužití QR kódu sbírky Diecézní charity Brno jde tak o druhý případ podvodu, který policisté řeší. „Viníkovi jsme v neděli sdělili obvinění z trestného činu podvodu. Hrozí mu pět až deset let za mřížemi,“ dodal Tržil. V obcích se vyskytla také jedna krádež. Zloděje jízdního kola ale policisté chytili.

Potíže s dopravou se podle náměstka hejtmana Jana Zámečníka daří řešit, čemuž přispívá i zhruba 311 nasazených policistů. „Plně již fungují skládky a nově i sklad stavebního materiálu, kam si lidé mohou přicházet dary vyzvedávat. Vzhledem k nárůstu suti nyní vytipováváme další místa, kam materiál odvážet. A také oslovujeme firmy, které by pomohly s tříděním a konečnou likvidací,“ uvedl Zámečník. Na skládkách je podle jeho slov nyní něco mezi padesáti až sto tisíci kubíky směsného odpadu a přibývá další.

Aktuálně s likvidací pomáhá na 1200 hasičů, kteří mají k dispozici 350 kusů techniky. „Během dnešního dne bychom měli dokončit provizorní zaplachtování všech poškozených objektů. Současně s tím probíhá průzkum z hlediska statického poškození budov, který bude dokončený nejpozději zítra. Na místě jsou i pracovníci stavebních úřadů i proto, abychom mohli vše dotáhnout do fáze případného demoličního výměru,“ sdělil krajský ředitel hasičského záchranného sboru Jiří Pelikán.

V každé ze zasažených obcí jsou nyní vyčleněny prostory pro skladování odpadu a suti. „Pro Hrušky a Moravskou Novou Ves je to pole mezi těmito dvěma sídly. Zde se skládkuje netříděný odpad. V Lužicích jsou k dispozici prostory přímo v obci. Předpokládáme, že další prostory přibudou v areálu firmy Ploma v Hodoníně, kam by se měl vozit směsný odpad z Lužic a Hodonína. V Mikulčicích vyjednáváme o areálu bývalého dolu Mír s firmou, která nám umožní vozit sem netříděný odpad a postará se o jeho likvidaci,“ vyjmenoval Pelikán.

Kromě více jak tří stovek policistů na místě operuje také více jak dvacet specialistů, kteří lidem pomáhají z pohledu posttraumatické intervenční péče.

Další zneužití sbírky

Kromě zneužití QR kódu sbírky Diecézní charity Brno zaznamenali policisté další případ podvodu. „Včera v odpoledních hodinách došlo k dalšímu zneužití čísla účtu v návaznosti na určitý facebookový profil. Tento účet je zablokovaný a probíhá šetření směrem k pachateli. Více bych ovšem věc nespecifikoval. Jen snad, že účet na facebooku neměl souvislost s poškozenou oblastí,“ prozradil krajský ředitel policie Leoš Tržil s tím, že druhým případem, který policisté řešili, byla krádež jízdního kola. Pachatele se jim však podařilo dopátrat.

Tržil zároveň zmínil, že pachateli zneužití QR kódu policisté v neděli sdělili obvinění za trestný čin podvodu. Hrozí mu sazba pět až deset let.

Od pondělního dne je také uzavřený vzdušný prostor nad celou oblastí. „Celá řada aktivistů jej totiž využívala s nejrůznějšími leteckými prostředky. Nyní je vzdušný prostor otevřený pouze složkám ministerstva vnitra, armády a letecké záchranné služby,“ zdůraznil policejní šéf.

Armáda v Hruškách

V oblasti nyní pracuje také na 160 vojáků. „Tuto skupinu jsme posílili o další asi třicetičlenný tým z Bechyně s těžkou technikou. Armáda působí především v Hruškách a na skládkách netříděného materiálu. Zde nám s těžkou technikou pomáhá tyto skládky hutnit. A samozřejmě se podílí také na likvidačních pracích na objektech, které tornádo zasáhlo,“ uvedl Pelikán. V záloze je dalších sto mužů.

Pohled, který se ulicích Hrušek naskytl dobrovolníků, kteří dorazili pomáhat po tornádu.
Zkáza i naděje v Hruškách. Tohle zažili dobrovolníci po tornádu

Co se týče rozvodů elektřiny, pracuje se nyní také na provizorním vedení. „Na místech, kde vedení zcela chybí, se bude pracovat v řádech dnů. Kompletní obnova je ovšem otázkou týdnů,“ podotkl Zámečník.

V pondělí by hasiči měli také evakuovat hodonínské S-centrum a odvážet z něj materiál. Řeší zároveň požadavky na nouzové ubytování a zásobování pohonnými hmotami. „Posilujeme skupinu o další kontejnery s pohonnými hmotami, které budou na třech místech poskytovat zásoby pro obce, dobrovolníky i zasahující jednotky,“ zmínil Pelikán.

Vyzval zároveň majitele poškozených domů, aby si nechali zkontrolovat komíny a spalinové cesty. „Pokud používají tepelné spotřebiče, hrozí v důsledku nedokonalého spalování otravy. Kontakty na odborné kominické firmy budou k dispozici v jednotlivých obcích,“ řekl šéf hasičů.

Truhlářství Víšek přímo na místě řeže latě k zakrývání střech poškozených domů.
Nejdůležitější je zakrýt střechy. Chybí nám ale impregnace, zní z obce

V úterý má na jih Moravy dorazit ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Jednat zde má o dotacích. Předpokládáme dva dotační tituly, pro obce a občany. Na konci týdne by měli přímo v obcích pomáhat úředníci s vyplňování žádostí.