Má nejvyšší čas. Počet zájemců o služby profesionálních úklidových firem před letošními vánočními svátky na jihu Moravy ještě stoupl. Některé společnosti už nové zakázky do Vánoc nepřijímají. „Letos je zájem lidí ještě vyšší než loni. Už měsíc odříkávám další zákazníky,“ potvrdila Ivana Davidová, jejíž firma uklízí domácnosti na Znojemsku. Lidé se jí na předvánoční dobu hlásili už v září.

Majitel břeclavské úklidové firmy Zetrade Richard Zemánek přiznal, že ještě volné termíny mají. Snaží se vyjít lidem vstříc. „Naši pracovníci mají i přesčasy. Před Vánocemi máme asi o dvacet procent větší nárůst objednávek, ale je to podobné jako každý rok,“ řekl.

Nejčastěji si lidé nechávají před Vánocemi udělat kompletní úklid domácnosti. Podle Hany Horákové ze společnosti Šedová clean service z Rohatce na Hodonínsku délka úklidu jedné domácnosti závisí na její velikosti i na tom, jak je udržovaná. „Úklid nám trvá čtyři hodiny, ale i celý den,“ přiznala Horáková.

Výtvarnice Vendula Chalánková, která navrhla motivy brněnských vánočních hrnků.
Vánoční atmosféru jsem na hrnku nechtěla, říká výtvarnice Chalánková

Podle Zemánka zabere úklid standardního třípokojového bytu s koupelnou a kuchyní jednomu pracovníkovi jeho firmy asi osm hodin. Lidé za něj zaplatí kolem dvanácti set korun. Součástí je i úklid koupelny, toalety či sporáku. „Ve čtyřech lidech zvládneme za den i tři až pět generálních úklidů. Záleží na tom, kolik na to dáme lidí,“ přiblížil Zemánek.

Dvanáct stovek za kompletní úklid včetně koupelny a toalety nepovažuje Ondráčková za nijak přemrštěnou sumu. „Je to částka, která nám v rodinném rozpočtu může chybět. Čas, který bych věnovala úklidu, ale takto prožiji s dětmi. Upečeme společně cukroví nebo naplánujeme výlet,“ srovnávala Ondráčková.

Úklidu domu před Vánocemi by se nebránila ani Lenka Grofová z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Zatím mi s úklidem pomáhá dcera. Kdybych na to byla sama, při mé pracovní vytíženosti bych nebyla proti, aby mi uklidila dům specializovaná firma,“ sdělila.

Dvanáctý ročník Výstavy betlémů v hodonínském kulturním domě.
Příchozí uvidí v Hodoníně více než tři sta betlémů

Právě hodně zaměstnaní lidé využívají služeb firem nejčastěji. „Dost jsou to ale také důchodci, kteří už nemají na úklid tolik sil,“ nastínil Zemánek.

Důležitá je podle něj i důvěra lidí ve schopnosti firmy. „My máme stálé zákazníky a pak sem tam někdo zkusí komplexní mimořádný úklid. A ve většině případů se k nám potom vrací,“ doplnil.

Kolik stojí úklidové práce
• Jednorázový úklid domácnosti: 150 korun za hodinu
• Čištění koberců: 25 korun za metr čtvereční
• Mytí oken: 150 korun za hodinu
• Čištění žaluzií: 150 korun za hodinu
• Čištění křesel: 250 korun za kus
• Čištění velké rohové pohovky: 700 korun za kus
• Čištění polštáře: 50 korun za kus
• Žehlení: 150 korun za hodinu
• Úklid po malování: 200 korun za hodinu

* uvedené ceny jsou v regionu obvyklé