Systém je před kolapsem, potřebuje restart, potvrzuje paralelu s počítačovým světem lídr kandidátky Jan Baránek. „Břeclav není funkční v mnoha směrech, lidé odcházejí. Proto si myslíme, že město potřebuje restatovat a poté nastartovat jiným směrem," sdělil pětatřicetiletý podnikatel, syn Rudolfa Baránka.

Na otázku, zda se neobává toho, že zejména starší lidé heslo nepochopí, odpověděl: „Konzultovali jsme to, myslím, že by to neměl být problém. Existují určitě lidé, kterým to nic neřekne, ale podle mě je jich minimum. Navíc když budou chtít, děti nebo vnuci jim to určitě rádi vysvětlí," vyjádřil přesvědčení Baránek.

na co lákají
Restartujte Břeclav
Posvítíme si na radnici
Dáme Břeclav dohromady
Břeclav na prvním místě

To Svobodní nic restartovat nechtějí. Posvítíme si na radnici, hlásají v Břeclavi po vzoru Machova Posvítíme si na euronesmysly. „Nás slogan nemá nic společného se současnou radnicí, nepoukazujeme na to, že by snad bylo někde zhasnuto," odmítla jednička kandidátky Radek Horký interpretaci, že by se Svobodní chtěli přehrabovat ve starších zakázkách.

Jak zdůraznil, heslo se obrací do budoucnosti. „Chceme pohlídat každou korunu, kterou bude vynakládat nové vedení města, ať už tam bude sedět kdokoliv. Naší prioritou je kontrola veškerých zakázek včetně těch malých, které mohou být třeba někomu šité na míru," naznačil Horký.

Dáme Břeclav dohromady. To je hlavní heslo, s nímž jde do komunálních voleb hnutí ANO. „Dohromady se dává něco, co není v hromadě, tedy v pořádku. ANO v našem městě chce jednak dávat věci do pořádku, a není jich málo," uvedl břeclavský lídr Milan Vojta.

Druhým významem je podle něj vrátit lidem pozitivní myšlení. „Abychom my, Břeclaváci, více působili jako tým se společným cílem, kterým je vytvořit z Břeclavi zase příjemné místo pro život," objasnil jednatřicetiletý manažer.

Pro Region pro změnu sází na patriotistické Břeclav na prvním místě. „Chtěli jsme tím vyjádřit, že hlavním cílem žádného z našich kandidátů není stát se starostou, ale pracovat pro město a jeho rozvoj," podotkla jednička kandidátky Pavel Dominik ve zjevné narážce na předchozí kampaň současného starosty.

Zároveň odmítl, že by tím Pro Region cílil na městu čas od času nadřazené zájmy větších partají. „Je pravda, že u velkých stran mohou hrát roli při řízení města stranické zájmy. Nás nikdo z Prahy ani Brna neřídí," konstatoval 
i tak někdejší místostarosta.

Na trochu jinou kartu vsadilo nové sdružení Mladí a neklidní. Po městě chodí se svým maskotem – bobrem v nadživotní velikosti. V pondělí si
 v jeho doprovodu prošel Břeclav i místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík. „Příležitostí potkat se v ulicích s bobrem a poslechnout si naše vize bude ještě dost," zmínil v úterý lídr kandidátky Jakub Matuška.