„Je to neuvěřitelné. My jsme se kvůli neúrodě ročníku 2010 báli, že dopadneme jako ostatní soutěže, které měly pokles mezi pětadvaceti až padesáti procenty v počtu vzorků. Ale pokles nás nezastihl, právě naopak,“ nechal se slyšet vedoucí odborné komise a autor projektu Branko Černý.

„Jsme na jednu stranu šťastní, že nás vinaři vnímají jako důležité a na druhou stranu nás to neskutečně zavazuje k tomu, abychom tu práci dělali ještě lépe a kvalitněji,“ svěřil se Černý.

Soutěž Král vín České republiky každoročně mapuje české a moravské vinařství, představuje a srovnává vína na našem trhu.

Organizátoři už druhým rokem nehodnotí pouze vína, ale korunky přidělují také vinařstvím. Soutěž má celkem šest kategorií. Letos jsou tradičně nejvíce zastoupená vína kategorie od sedmi do sedmdesáti gramů zbytkového cukru. „Letos je ještě víc umocněná o to, jaká byla kyselina v ročníku 2010. I vinaři, kteří se snaží o suché víno, tam dávali deset patnáct gramů zbytkového cukru,“ vysvětlil Černý s tím, že v této kategorii soutěží 345 vzorků vín.

Veškeré přihlášené vzorky hodnotí osmnáct špičkových degustátorů, kteří se v komisích nestřídají. „Stále zasedá všechny čtyři dny jedna komise, aby hodnocení bylo co nejvíc konzistentní. Letos jsme k tomu přidali i mohutnostní profily vína a aromatické profily. Takže zdaleka to není jen o číslech, ale z každého hodnocení vznikne graf. Ve výsledcích se grafy budou zobrazovat. Všichni uživatelé uvidí, co v tom víně degustátoři našli,“ popsal novinku vedoucí odborné komise.

Hodnocení skončí ve čtvrtek večer. Výsledky budou k dispozici až šestadvacátého srpna v sedm hodin večer v hotelu Eliška na reprezentačním královském koštu. „Výsledku dopředu nezveřejňujeme. Vinaři se jen dozví, že některá jejich vína získala nějakou medaili, nikdo se nedozví jakou. Vytvoří se tím jakési napětí,“ usmál se hlavní organizátor akce. Medailové ocenění si vyslouží přes tři sta vín.