A ve středu od půlnoci vypnou České radiokomunikace v Brně a okolí vysílání České televize přes dosud fungující systém DVB-T. „Úplně jsem na to zapomněl a nechal to na poslední chvíli, přestože mi v pravém horním rohu obrazovky na ČT1 i dalších televizních programech svítil výstražný trojúhelník,“ uvedl důchodce.

Vypínání DVB-T a přechod na nový vysílací standard DVB-T2 mělo v Brně a na jihu Moravy začít už v březnu. České radiokomunikace však termíny kvůli pandemii koronaviru posunuly. „Prvním dnem přelaďování v Jihomoravském kraji se tak stane 29. červenec, kdy se vypíná stávající DVB-T vysílání programů České televize z brněnských vysílačů Kojál, Hády a Barvičova a také z vysílače Mikulov – Děvín. Přechodem na DVB-T2 získají diváci všechny nejsledovanější TV programy zdarma a řadu z nich v HD kvalitě,“ upřesnila mluvčí Českých radiokomunikací Petra Miterová.

Davy turistů už druhý měsíc objevují krásy Znojma.
Jeskyně jen na rezervaci. Boom zájmu: jihomoravské atrakce berou lidé útokem

Podle ní musí být na přechod připravené i společné televizní antény na domech, které upraví odborná servisní firma. „Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce října, kdy se současné televizní pásmo 700 MHz uvolní pro nové mobilní sítě 5G,“ dodala.

Na přechod na nový vysílací standard je naopak připravená rodina Drahomíry Opletalové z Břeclavi. „Doma máme kabelovou televizi, kde je to automatické. K televizi, kterou máme na zahrádce na druhém konci města, už manžel koupil a zapojil set top box,“ řekla.

Řada diváků však stejně jako Karel Zavadil nechala přelaďování na poslední chvíli. „Všech šest našich servisních techniků má teď práci nejméně na dva týdny,“ sdělil Martin Malý z brněnské společnosti Anténa.cz.

Počet objednávek přirovnal k Vánocům. A o polovinu víc zákazníků teď mají i v společnosti Omko Digital v Brně. „Chodí hlavně opozdilci, kteří kupují set top boxy i nové televize,“ potvrdil vedoucí montážního oddělení David Stupka.

Mnozí lidé však vyřešili přechod na DVB-T2 tak, že si pořídili kabelovou televizi. „V krajích, kde už je nový systém, to zákazníci řešili pořízením internetové televize až těsně před vypnutím vysílačů,“ dodala mluvčí společnosti O2 Lucie Jungmannová.

Martin Vrbka v tribologické laboratoři FSI VUT.
Mají málo slz. Vědci z Brna vyvíjí úlevu pro lidi se syndromem suchého oka