Ačkoliv se místo pro promítání filmů loni dočkalo modernizace za tři sta tisíc korun, davy se do něj i tak nehrnou. Hustopečský místostarosta Bořivoj Švásta (Zdravé Hustopeče) prohlásil, že do oživení budovy vloží další peníze. „Práce ale ještě nezačnou, jsme ve fázi studie," poznamenal Švásta, jenž chce společně s kolegy na projekt získat dotace.

O přebudování kina se hodně hovořilo už v minulosti, například v souvislosti s digitalizací. K té také došlo a díky tomu mohlo zařízení ve městě nadále fungovat. „Minulý rok jsme znovu vytáhli již existující projekt a vytvořili jsme malou pracovní skupinu, která se několikrát sešla s architekty. Vznikla z toho studie, kterou jsme dostali do rukou patnáctého prosince," uvedla hustopečská starostka Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků).

Odpoví na dotazy

Přímo v kinosále by se měl podle studie zmenšit počet řad sedadel tak, aby byl prostor využitelný i pro divadelní představení a za jevištěm vznikla šatna.

V přízemí bude zázemí i pro občerstvení, toalety nebo turistické informační centrum, které by mělo mít samostatný vchod přímo z ulice směrem od Dukelského náměstí. „Multifunkční centrum bude bezbariérové. Do druhého nadzemního podlaží povede výtah. V patře by měl být prostor pro setkávání, pro výtvarné dílny, klubové promítání, mohly by se tam konat různé schůze a jednání. Prostor by měl být rozčleněný zasunovací stěnou, takže by se mohl zvětšovat a zmenšovat dle potřeby," doplnila představu o budoucím vzhledu budovy Potměšilová. Letos už by vedení města chtělo mít vypracovaný i projekt k rekonstrukci. V současné době se ke studiu mohou vyjádřit komise-stavební, kulturní, školská, grantová, investiční a další.

Při veřejném slyšení bude řada na Hustopečanech. „Na místě budou přítomní i architekti, kteří pracovali na studii. Zodpoví otázky jak obyvatel, tak členů komisí, vysvětlí a představí celý projekt," nechala se slyšet starostka. Už nyní je nápadem nadšený hustopečský rodák Ondřej Neuberg. „Hustopeče považuji za kulturní město, takže šanci uchytit se centrum určitě má. Avšak bude hodně záležet i na programu, který nabídne," dodal Neuberg.