„K uspořádání této akce nás vedlo to, že produkujeme likérová vína, která jsou vhodná právě k dezertům. Zároveň jsme neradi, že některé ty recepty jdou v zapomnění. Takže aby se na ně nezapomnělo a naučilo se je co nejvíce lidí, proto pořádáme školu dezertů,“ vysvětlil organizátor premiérové akce Jan Stávek z Vinařského dvora.

A co konkrétně se zájemci v Němčičkách naučí? „Přímo na ohni se lidé naučí péct, potom budou dělat boží milosti a přesňáky,“ upřesnil Stávek. „Nechceme, aby to zůstalo jen lokální záležitostí, ale rozšířilo se to dál,“ poznamenal.

„Jsem ráda, že se taková akce u nás koná. Je to reklama pro obec. Je důležité, že se tradiční pokrmy objevují a tyto recepty se předávají dál,“ podotkla místostarostka Němčiček Eliška Kopřivová.

Kromě školy moravských dezertů čeká návštěvníky sobotní akce výstava a škrabání slováckých kraslic či jarní zahrada našich babiček podle Jana Kopřivy.

Přijede i dcera naší nejlepší perníkářky Evy Řezníčkové z Jihlavy. Zuzana Řezníčková je nositelkou rodinné tradice perníkářek, které přebírají motivy z lidových výšivek z Vysočiny.

Chtějí další rekord

Němčičská chasa bude před zraky návštěvníků trénovat pletení velikonoční pomlázky, které se věnuje každoročně. Jedna její takzvaná žila už je zapsána v knize rekordů. Chasa chce letos svůj rekord opět překonat.

Ochuzené nebudou ani děti. „Připravujeme vymalovávání vajíček a různé hry s velikonoční tématikou. Oslovili jsme i mateřskou školu v Němčičkách. Místní děti vytvořily obrázky, které vystavíme,“ uvedl Stávek.

Na dospělé čeká ochutnávka likérových vín a dezertů, které se budou připravovat. Nabídku doplní i káva. Akce ve Vinařském dvoře začne v deset hodin dopoledne.