VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Premiérovou soutěž jedlíků na Zelofestu ovládl rekordman Žrout

Pohořelice /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Plněné bramborové knedlíky se zelím polyká téměř jako pilulky. Soutěžící okolo něj koulejí očima, těžce oddychují a zapíjejí sousta pivem, zato Jaroslav Němec je se zhruba kilovou porcí o deseti knedlících hotový ještě před koncem tříminutového časového limitu. Zaplněný sál pohořelické staré radnice bouřlivě tleská. „Snědl bych ještě jednou tolik,“ tvrdí po chvíli vítěz soutěže, která je novinkou sobotního šestnáctého ročníku Zelofestu v Pohořelicích.

3.2.2018 AKTUALIZOVÁNO 4.2.2018
SDÍLEJ:

Zelofest v Pohořelicích. Novinkou šestnáctého ročníku koštu kysaného zelí byla soutěž jedlíků. Vyhrál Jaroslav Němec, který třeba v Show Jana Krause snědl 24 na tvrdo vařených vajec za dvě minuty. Vytvořil tehdy světový rekord.Foto: Deník / Spěvák Přemysl

Na košt kysaného zelí míří i Antonín Holas z Olbramovic. „Moje matka dělala to nejlepší nakládané zelí. V Pohořelicích chci ochutnat domácí vzorky. Určitě to bude lepší zelí než to z obchodů,“ říká starší muž.

Má z čeho vybírat. U stěny sálu je na policích vyskládaných 133 naplněných sklenic. Převážně bílého zelí, ale i několik červeného. Když slečna, která je postupně nosí porotě k posouzení, jednu z nich otevře, rychle se nakloním a přivoním. A závan pěkně dlouho a kvalitně naloženého zelí mě okamžitě praští přes nos.

Třicet soutěžních vzorků hodnotí jeden z porotců Stanislav Lukeš. V Pohořelicích se až na jednu výjimku zúčastnil všech ročníků Zelofestu, který před lety začínal v hospodě v podstatě z hecu. Zkušený ochutnávač má zaručený recept na to, jak se při hodnocení vyhnout nechtěnému nadýmání. „Před začátkem si dát panáka slivovice, další v průběhu a ještě jeden po zhodnocení posledního vzorku,“ směje se starší muž na své kolegyně.

Porota hodnotí kromě chuti třeba i vůni a konzistenci nakládaného zelí. Hned sedm vzorků přivezl k posouzení Jaroslav Němec, přezdívaný „Žrout“. Spolu s přáteli objíždí různé gastronomické soutěže po celé republice. „Zelí miluju. Nakládané nebo třeba segedínský guláš,“ povídá.

Jeho recept na nejlepší kysané zelí? „Do bílého dávám o něco víc kmínu. Hlavně se to nesmí přehnat se solí, aby z toho nebylo bláto. Zelí musí zůstat ve škopku minimálně tři týdny,“ popisuje maxijedlík, který třeba v televizní Show Jana Krause spořádal čtyřiadvacet natvrdo uvařených vajec za dvě minuty. Vytvořil tehdy světový rekord. Na hradě Veveří zase kdysi snědl půl kila tlačenky za 79 vteřin.

V Pohořelicích se ve čtyři hodiny odpoledne jako favorit přesouvá spolu s dalšími čtyřmi odvážlivci na pódium k soutěži jedlíků. Bramborové knedlíky se zelím pro ně připravili učni ze sousedního cvrčovického učiliště. „Byly výborné,“ pochválil knedlíky poté, co jich spořádal deset kusů a jasně opanoval první ročník doplňkové soutěže Zelofestu.

Stejný pokrm si dala i jedna z domácích návštěvnic koštu Božena Celnarová. „V zimě je jídlo se zelím ideální. Nepotřebujete ani citróny a zůstanete zdraví,“ vysvětluje Pohořeličanka svou metodu prevence, zatímco její manžel si notuje s cimbálovou muzikou, která spolu s ochutnávkou vín také baví příchozí.

Vítězem hlavní soutěže koštu se stává v kategorii bílého zelí Petra Jurečková z Rohoznice na Pardubicku. Domácí Miroslav Vaněk má podle poroty třetí nejlepší vzorek z více než stovky. „Jsem hlavně rád, že akce dál pokračuje a lidé na ni chodí. Beru to i jako hold zakladateli koštu Miroslavu Vavříkovi, který již bohužel není mezi námi,“ říká za organizátory Aleš Saitl.

Výsledky Zelofestu – košt kysaného zelí
Nejlepší bílé zelí:

1. Petra Jurečková (Rohoznice)
2. Jiří Šrámek (Dvůr Králové nad Labem)
3. Miroslav Vaněk (Pohořelice)

Autor: Přemysl Spěvák

3.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 17 000 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 17.5/15.3.2018 - obsluha hostů cukrárny Eiscafé Delikana, prodej zákusků, zmrzliny, chlebíčků a žitných placek. I základní vzdělání, vhodné i pro absolventy. Prac. doba v turnusech 7.30 - 20.00 hod. KONTAKT: Skrývalová Šárka, tel.: 702 181 771, e-mail: prace@delikana.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Delikana, s.r.o., Stromořadní, č.p. 3541, 690 02 Břeclav 2. Informace: Šárka Skrývalová, +420 702 181 771,prace@delikana.cz.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 40 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel ŘIDIČ MKD. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 40000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: 21.5.2018 - řidič mezinárodní kamionové dopravy, vykládka a nakládka zboží. I ZŠ, vhodné i pro absolventy, ŘP sk. C, E, profesní průkaz. KONTAKT: sjednat schůzku předem na tel.: 608 263 694, 608 264 934. Pracoviště: Truck line czech s.r.o., provozovna zaječí, Nádražní, č.p. 452, 691 05 Zaječí. Informace: Miroslav Talaša, +420 608 263 694,608 264 934.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 150 Kč

Pomocníci v kuchyni PRACOVNÍK/PRACOVNICE ZÁVODNÍHO STRAVOVÁNÍ - VÝDEJ JÍDEL. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150 kč, mzda max. 170 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 15.5.2018 - výdej jídel v závodní kuchyni. Min. vyučen (obor nerozhoduje), praxe v oboru gastronomie výhodou - ne podmínkou, potravinářský průkaz, trestní bezúhonnost, samostatnost. Jednosměnný provoz - ranní směny. KONTAKT: katerina.kurfirtova@imstavex.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Imstavex s.r.o. - provozovna otis, J. Opletala, č.p. 1279, 690 02 Břeclav 2. Informace: Kateřina Kurfiřtová, .

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 13 500 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě OPERÁTOR/OPERÁTORKA LISOVNY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: 16.4.2018 - obsluha lisů, odebírání výlisků, kontrola a ukládání vyrobených kusů, odvážení na sklad. I základní vzdělání, praxe alespoň 1 rok výhodou - ne podmínkou, manuální zručnost. Nepřetržitý provoz. KONTAKT: životopis zaslat přes web. stránky www.alcaplast.cz/kariera, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Alca plast, s.r.o.. - provozovna lanžhotská 27 - břeclav, Lanžhotská, č.p. 446, 690 02 Břeclav 2. Informace: Z. Hladká, +420 778 492 331,z.hladka@alcaplast.cz.


Ilustrační foto.

Zkolaboval na ulici. Strážníci ho oživili pomocí defibrilátoru za 27 minut

Návštěva Euro Bike Festu v Pasohlávkách nabízí pohled na nevšední motorky i doplňky jezdců. Příchozí si mimo jiné vychutnávají koncerty nebo souboje bijců ve středověké zbroji.
17

Tisíce motorek, letní kino. Motorkáři se sjedou na Euro Bike Fest do Pasohlávek

Tanec i zpěv. Malí umělci předvedou svůj talent

Jižní Morava - Hudební, taneční, výtvarná i divadelní vystoupení malých umělců na veřejnosti. Tak se dá shrnout myšlenka druhého ročníku celorepublikového projektu ZUŠ Open, kterého se ve čtvrtek zúčastní i většina základních uměleckých škol z jihomoravského příhraničí.

Peníze na obnovu dědictví s Rakouskem: vznikne stezka, opraví školu u kláštera

Jižní Morava – Několik desítek milionů korun poputuje na jižní Moravu na obnovu kulturního dědictví České republiky a Rakouska. Se zpřístupněním a obnovou historické krajiny v lokalitě Mikulov-Sedlec-Drasenhofen se například dočká opravy historický cihelný most, který vede k loveckému zámečku na Novém rybníku.

Dívka z Moravské Nové Vsi je mistryní republiky. Její dres připomínal kroj

Moravská Nová Ves – Mistryní České republiky ve fitness dětí se stala Kristýna Dubcová z Moravské Nové Vsi.

Jahody dozrály o dva týdny dřív. Plantáže vzali lidé útokem

Jižní Morava – Prohlížel si utržené červené plody a usmíval se. Josef Riedl byl v úterý jedním ze stovek lidí, kteří se vystřídali na jahodovém poli v Moravském Žižkově na Břeclavsku. Zahájili tam samosběr. „Doma sice mám jahody na zahrádce, ale není jich moc. Stačí tak pro vnučky. Přijel jsem si nasbírat pár košíků, už se těším na kynuté knedlíky,“ řekl Riedl, který neváhal za sběrem jet přes dvacet kilometrů, ze Šardic na Hodonínsku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT