VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Premiérovou soutěž jedlíků na Zelofestu ovládl rekordman Žrout

Pohořelice /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Plněné bramborové knedlíky se zelím polyká téměř jako pilulky. Soutěžící okolo něj koulejí očima, těžce oddychují a zapíjejí sousta pivem, zato Jaroslav Němec je se zhruba kilovou porcí o deseti knedlících hotový ještě před koncem tříminutového časového limitu. Zaplněný sál pohořelické staré radnice bouřlivě tleská. „Snědl bych ještě jednou tolik,“ tvrdí po chvíli vítěz soutěže, která je novinkou sobotního šestnáctého ročníku Zelofestu v Pohořelicích.

3.2.2018 AKTUALIZOVÁNO 4.2.2018
SDÍLEJ:

Zelofest v Pohořelicích. Novinkou šestnáctého ročníku koštu kysaného zelí byla soutěž jedlíků. Vyhrál Jaroslav Němec, který třeba v Show Jana Krause snědl 24 na tvrdo vařených vajec za dvě minuty. Vytvořil tehdy světový rekord.Foto: Deník / Spěvák Přemysl

Na košt kysaného zelí míří i Antonín Holas z Olbramovic. „Moje matka dělala to nejlepší nakládané zelí. V Pohořelicích chci ochutnat domácí vzorky. Určitě to bude lepší zelí než to z obchodů,“ říká starší muž.

Má z čeho vybírat. U stěny sálu je na policích vyskládaných 133 naplněných sklenic. Převážně bílého zelí, ale i několik červeného. Když slečna, která je postupně nosí porotě k posouzení, jednu z nich otevře, rychle se nakloním a přivoním. A závan pěkně dlouho a kvalitně naloženého zelí mě okamžitě praští přes nos.

Třicet soutěžních vzorků hodnotí jeden z porotců Stanislav Lukeš. V Pohořelicích se až na jednu výjimku zúčastnil všech ročníků Zelofestu, který před lety začínal v hospodě v podstatě z hecu. Zkušený ochutnávač má zaručený recept na to, jak se při hodnocení vyhnout nechtěnému nadýmání. „Před začátkem si dát panáka slivovice, další v průběhu a ještě jeden po zhodnocení posledního vzorku,“ směje se starší muž na své kolegyně.

Porota hodnotí kromě chuti třeba i vůni a konzistenci nakládaného zelí. Hned sedm vzorků přivezl k posouzení Jaroslav Němec, přezdívaný „Žrout“. Spolu s přáteli objíždí různé gastronomické soutěže po celé republice. „Zelí miluju. Nakládané nebo třeba segedínský guláš,“ povídá.

Jeho recept na nejlepší kysané zelí? „Do bílého dávám o něco víc kmínu. Hlavně se to nesmí přehnat se solí, aby z toho nebylo bláto. Zelí musí zůstat ve škopku minimálně tři týdny,“ popisuje maxijedlík, který třeba v televizní Show Jana Krause spořádal čtyřiadvacet natvrdo uvařených vajec za dvě minuty. Vytvořil tehdy světový rekord. Na hradě Veveří zase kdysi snědl půl kila tlačenky za 79 vteřin.

V Pohořelicích se ve čtyři hodiny odpoledne jako favorit přesouvá spolu s dalšími čtyřmi odvážlivci na pódium k soutěži jedlíků. Bramborové knedlíky se zelím pro ně připravili učni ze sousedního cvrčovického učiliště. „Byly výborné,“ pochválil knedlíky poté, co jich spořádal deset kusů a jasně opanoval první ročník doplňkové soutěže Zelofestu.

Stejný pokrm si dala i jedna z domácích návštěvnic koštu Božena Celnarová. „V zimě je jídlo se zelím ideální. Nepotřebujete ani citróny a zůstanete zdraví,“ vysvětluje Pohořeličanka svou metodu prevence, zatímco její manžel si notuje s cimbálovou muzikou, která spolu s ochutnávkou vín také baví příchozí.

Vítězem hlavní soutěže koštu se stává v kategorii bílého zelí Petra Jurečková z Rohoznice na Pardubicku. Domácí Miroslav Vaněk má podle poroty třetí nejlepší vzorek z více než stovky. „Jsem hlavně rád, že akce dál pokračuje a lidé na ni chodí. Beru to i jako hold zakladateli koštu Miroslavu Vavříkovi, který již bohužel není mezi námi,“ říká za organizátory Aleš Saitl.

Výsledky Zelofestu – košt kysaného zelí
Nejlepší bílé zelí:

1. Petra Jurečková (Rohoznice)
2. Jiří Šrámek (Dvůr Králové nad Labem)
3. Miroslav Vaněk (Pohořelice)

Autor: Přemysl Spěvák

3.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 40 000 Kč

Řidiči tahačů ŘIDIČ NÁKLADNÍHO VOZIDLA - MEZINÁRODNÍ PROVOZ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 15.8.2018 - řidič nákladního vozidla - jízdy pouze do Rakouska, víkendy doma. Min. vyučen, ŘP sk. C+E, profesní průkaz. KONTAKT: Kopřiva Vlastimil, tel.: 602 754 674, e-mail: doprava@kopriva-transport.cz. Pracoviště: Kopřiva - transport, s.r.o., Rudé armády, č.p. 938, 691 42 Valtice. Informace: Vlastimil Kopřiva, +420 602 754 674.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní instrumentář 22 000 Kč

Zubní instrumentáři ZUBNÍ INSTRUMENTÁŘ/INSTRUMENTÁŘKA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 8.8.2018 - práce zubního instrumentáře. SŠ, obor všeobecná sestra nebo příbuzný obor, mimo obor je nutné absolvovat kvalifikační kurz zubní instrumentář, vhodné i pro absolventy. KONTAKT: MDDr. Nikola Gavrilović, tel. 608 051 777 nebo email: info@zubarbreclav.cz, Místo výkonu práce: Břeclav - Poštorná. Pracoviště: Stomatolog gavrilović s.r.o., Hlavní, č.p. 38, 691 41 Břeclav 4. Informace: Nikola Gavrilović, +420 608 051 777.

Výroba - Výroba Mistr ve výrobě 28 000 Kč

Mistři a příbuzní pracovníci v ostatní výrobě SMĚNOVÝ MISTR. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 15.8.2018 - organizace a plánování práce, vedení lidí, normování práce. SŠ strojírenský směr, praxe 3 roky, znalost práce s PC, NJ velkou výhodou, znalost norem ISO, TS, spolehlivost, komunikativnost, zodpovědnost za termíny a kvalitu, flexibilita. KONTAKT: Hromková Blanka, tel.: 519 301 044, e-mail: b.hromkova@arens-Oberflaechenfullservice.com, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Arens oberflächenfullservice s.r.o., Lidická, č.p. 3453, 690 03 Břeclav 3. Informace: Blanka Hromková, +420 519 301 044.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 24 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři KUCHAŘ, KUCHAŘKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 6.8.2018 aktualizace/9.7.2018/ 18.6.2018/pozice pro vyučené v oboru, praxe výhodou. Přispíváme na stravu., Nabízíme také možnost ubytování (v bytě).. Pracoviště: Rustikal, s.r.o, Na Hradbách, č.p. 23, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Pavla Janošková, +420 608 757 403.


Historická bitva u brněnského hradu Špilberk.
38

Obléhání Brna švédským vojskem: markytánky bránily divákům v připletení do bitvy

Samec ledního medvěda Umca v brněnské zoo. Uhynul v sobotu 18. srpna.
37

Brněnskou zoo zahalil smutek. Lední medvěd Umca uhynul, měl problémy se zuby

Yoyerka uspěla proti silné asijské konkurenci. Patří do nejlepší desítky světa

Břeclav – Triky s yoyem předváděla před bouřlivým publikem. Zakrátko devatenáctiletá Veronika Kamenská z Břeclavi před pár dny soutěžila na mistrovství světa v čínské Šanghaji.

Rousínov prohrál i s druhým nováčkem. Krumvíř rozhodl gólem v poslední minutě

Rousínov - Ani s druhým nováčkem v rozehraném novém ročníku krajského přeboru fotbalisté Tatranu Rousínov neuspěli. Tentokrát to ale bylo horší. Zatímco z brněnské Lesné se body asi moc vozit nebudou, Tatran tam se Startem prohrál 0:4 , tak na domácím trávníku je porážka 1:2 s Krumvířem velmi bolestivá.

Látkové sáčky na pečivo, knihy. Most zabral nejnavštěvovanější břeclavský blešák

Břeclav – Oblečení, knihy, hračky či jiné doplňky mohli zakoupit návštěvníci pátečního blešího trhu na bývalém cukrovarském mostě v Břeclavi. Stánky zabraly celou délku mostu. „Přihlásilo se dvaadvacet prodejců. Je to jeden z nejnavštěvovanějších břeclavských blešáků,“ přiblížil akci organizátor Petr Vlasák.

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 17. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT