Slova ředitelky mateřské školy Pastelka Blanky Nešporové to jen potvrzují. „Volných míst máme třiačtyřicet
a zatím nejsou všechna obsazená. A jelikož víme o tom, že demografická křivka klesá, máme trošku obavy, abychom kapacitu naplnili," vyjádřila se pro Hustopečský magazín.

Jedno z kritérií pro přijetí, kterým je trvalé bydliště
v Hus­topečích, tak zřejmě letos ztratí smysl. „Tím, že klesne počet dětí, budeme rádi, když naplníme školku i dojíždějícími," uvedla Nešporová.

V mateřské škole U Rybiček bude od letošního září volných zhruba čtyřicet míst. „Právě tolik dětí nám bude odcházet do prvních tříd. Kapacita bude určitě dostatečná. Myslím si, že vyhovíme všem," odmítla jakékoliv potíže s umísťováním dětí také ředitelka druhé hustopečské mateřinky Eva Javůrková.

Místostarosta města Bořivoj Švásta přiznal, že nižší zaplněnost školek by mohla být problém. Řešením by bylo buď zkracování úvazků učitelek, nebo dokonce propouštění. „Nemyslím si ale, že by k něčemu takovému mělo nyní 
v Hustopečích dojít. Pokles počtu dětí je pouze krátkodobý. Jak jsme zjistili, v následujících dvou letech bude dětí opět víc. Rozhodně tedy nejde o žádný dlouhodobý trend," odmítl Švásta katastrofické vize. A jako dlouholetý pracovník s dětmi naopak letošní výjimečný úbytek komentoval slovy, že mít méně dětí ve třídě není vůbec špatné.

Smůlu má 55 dětí

Už minulý týden absolvovaly zápisy do mateřských škol mikulovské děti. Na rozdíl od Hustopečí se toho ale z hlediska zájmu o volná místa ve městě pod Pálavou oproti loňsku mnoho nezměnilo. „Měli jsme čtyřiadevadesát žádostí, umístíme ale jen devětatřicet dětí. Jaká je situace u druhé mateřské školy ve městě, to zatím nevím, ale k nám se zdaleka všichni nedostanou. Až takový problém to však není, řada rodičů to totiž zkouší 
i s dvouletými dětmi," připomněla ředitelka mikulovské mateřinky v Habánské ulici Renáta Březinová, že na školku má dítě ze zákona nárok až od tří let věku.

Rodiče těch „neúspěšných" to podle ní řeší často tak, že potomky vozí do mateřských škol v okolí. Nebo je umísťují do mikulovského dětského centra Mrňouskové, které má v nabídce i denní hlídání a péči o děti od dvou do pěti let.

Zápisy do břeclavských mateřských škol jsou na programu až v květnu. Místostarosta Zdeněk Urban, který má školství ve městě na starosti, ale věří, že větší problémy 
s nedostatkem míst tentokrát nebudou. „Myslím si, že vyhovíme všem zájemcům. Demografický vývoj počtu dětí nám tentokrát pomůže," naznačil Urban, že zájemců o místa ve školkách by mělo být letos v Břeclavi podobně jako v Hustopečích méně.