Unikátní skleník, který byl postavený na části plochy bývalé dřevěné oranžerie v polovině osmnáctého století, se návštěvníkům otevře už o prvním únorovém víkendu.

„Děláme prakticky kompletní údržbu. Vše přesazujeme, obnovuje, doplňujeme zeminu, přidáváme hnojivo a předěláváme zavěšené truhlíky, které se postupně rozpadají. Děvčata vzadu zase omývají sklíčka. Zabere nám to vlastně celý jeden měsíc,“ vyprávěla Jindřiška Goldmannová. Je jednou z téměř dvaceti zahradníků, jež se starají i o areál zámeckého parku. Už v únoru se pak zahradníci přesunou do terénu. Čekají je prořezávky náletových dřevin v parku.

Podivín, ilustrační foto
Rvačky, nepořádek i alkohol. Podivínské trápí kriminalita v parcích i u večerek

Téměř hotovo je před zahájením nové turistické sezony také v interiérech zámku. „Finišujeme, otevření se blíží, teď už dokončujeme pouze drobnosti. Celou zimu měly naše dámy postavené v interiérech lešení, čistily totiž stropy. Úklid zámku je velice náročný a nemůžeme ho nechat na poslední chvíli. Stropy nelze čistit během sezony, když zde máme návštěvníky. Dámy totiž musejí pomocí štětečků opatrně čistit jednotlivé řezby,“ přiblížila kastelánka zámku Ivana Holásková.

Taktéž vnitřní prostory zámku se otevřou už o prvním únorovém víkendu. „V únoru a v březnu mohou lidé navštívit první prohlídkový okruh, tedy reprezentační sály. Od dubna pak všechny další okruhy, které máme přímo na zámku čtyři. A k tomu samozřejmě i minaret a skleník,“ připomněla kastelánka.