„Kromě popisu území a dalších základních věcí jsou v plánu definovaná nebezpečí, která hrozí na našem území i v okresu Trnava. Na naší straně budou s plánem pracovat hasiči, případně krizové řízení starosty města," řekl krizový tajemník břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.

Při zásazích hasičů bude možné požádat slovenskou stranu o pomoc. „V dokumentu je uvedená veškerá technika, již mohou obě strany nabídnout, i dojezdové časy. Hasiči si je odzkoušeli při celkem čtyřech společných cvičeních," uvedl Vyhnálek.

Břeclavský starosta Oldřich Ryšavý shrnul, co projekt přinesl. „Máme nyní kvalitativně lépe vybavenou jednotku ve Staré Břeclavi a lepší spolupráci s jednotkou v Trnavě," prohlásil starosta.

Tisíce litrů nafty

Starobřeclavští dobrovolní hasiči se od letošního roku těší z nového zásahového auta Tatra a člunu. Jejich kolegové ze Slovenska zase získali peníze na novou zbrojnici. „Máme i pět nových čerpadel. Partnerům z Trnavy se jich tolik nedostává. Na druhou stranu mají těžkou techniku," doplnil velitel dobrovolných hasičů ze Staré Břeclavi Josef Košulič. Právě jemu patřila myšlenka na vytvoření této přeshraniční spolupráce.

Podle Vyhnálka je technika Slováků speciální. „Jde o bývalou vojenskou techniku. Je náročná na spotřebu pohonných hmot. V případě, kdy velitel zásahu nebo krizový štáb požádá o povolání této techniky, je nutné zajistit stovky a tisíce litrů nafty," nastínil náročnost takového postupu krizový tajemník.

Jednotka z Trnavy zasahovala například při ničivém požáru ve Bzenci před dvěma lety. „Spolupráce se tam osvědčila. Je dobře, že něco takového vzniklo," přikývl uznale velitel břeclavských profesionálních hasičů Tomáš Havlík. Ten se jako odborník zapojil do zpracování zásahového plánu.

Břeclavští chtějí udržovat nadstandardní vztahy s trnavskou dobrovolnou jednotkou Pole dál. Bez ohledu na dokončený projekt SOS.raft – Slovensko-český protipovodňový záchranný modul.