„Chceme poskytnout rovné šance všem vinařstvím, právě s přihlédnutím k jejich velikosti," uvedl v pátek prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Šanci na ocenění celoroční práce v kategorii malých vinařství s produkcí do 50 tisíc litrů vína mají Vinařství Glosovi z Moravské Nové Vsi, Víno J. Stávek z Němčiček a Vinařství Proqin z Velkých Němčic. Mezi nejlepší vinařství středního typu s produkcí do 250 tisíc litrů vína proniklo valtické Moravíno, popický Sonberk a Vinařství Vladimír Tetur z Velkých Bílovic. Z velkých vinařství se do finále dostaly Vinné sklepy Valtice, které se utkají se Zámeckým vinařství Bzenec a Znovínem Znojmo.

Hlasování lidí

Která z vinařských firem má největší šanci na úspěch? „Zjednodušeně řečeno je to vinařství, které produkuje nejlepší vína a současně je nejlépe řízené," vysvětlil Nyitray. Kritériem je tedy i to, jak vinařství podnikáním přispívá k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru. Celkového vítěze letošního ročníku poprvé spoluurčí lidé svým hlasováním v soutěži Mediatel Vindemia publica 2013.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 27. března. Držiteli titulu Vinařství roku se v uplynulých letech stala i vinařství Vinselekt Michlovský a Malý vinař – František a Hana Mádlovi.