Podle starostky Hany Potměšilové (Sdružení nestraníků) by měl kraj nemocnici převzít od letošního července. Město přistoupilo ke změně kvůli tomu, že je nemocnice každoročně v milionových ztrátách, a proto zatěžuje městský rozpočet.

Město poslalo na ministerstvo žádost o souhlas s převodem kvůli tomu, že dříve nemocnici nabylo bezplatným převodem a nemohlo s ní nakládat až do roku 2027. „Ministerstvo financí v souladu se stanoviskem ministerstva zdravotnictví souhlasilo se záměrem. V současné době zpracováváme smluvní dokumentaci pro účely převodu," uvedl Ležatka.

Potměšilová už o stanovisku ministerstva ví. „Máme telefonickou zprávu, že nám přijde svolení. Očekáváme ho 
v datové schránce každý den. Potom uvidíme, za jakých podmínek se bude moct převod uskutečnit," sdělila Potměšilová.

Nová radniční koalice Sdružení nestraníků, ANO, ČSSD a Zdravé Hustopeče se chtěla s krajem na provozování nemocnice dohodnout už od začátku. „Staré vedení mělo jinou představu než spojení s krajem. Nové vedení krok kraje vítá. Pro město je nemocnice balvan na krku, který ho může stáhnout pod vodu," řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Městská nemocnice už měla dokonce problém s výplatami a podle starostky musela sáhnout na kontokorentní úvěr, aby mzdy dorovnala. Kromě převodu nemocnice na kraj má zastavit ekonomický úpadek zařízení i restruktura­lizační plán, který bude zahrnovat změnu smluv s pojišťovnami, jinou strukturu lůžek a vyřeší i otázku dopravních služeb.