Zatímco Karel Schwarzenberg postoupil do druhého kola prezidentských spolu s Milošem Zemanem, v břeclavském okrese byl až čtvrtý s 16,77 procen­ty hlasů.

To Romana Janíková z Valtic měla o nové hlavě státu jinou představu. „Hlas jsem dala Táni Fischerové. Její kampaň byla průhledná a čistá. Stejně tak vnímám i její duši. Navíc není ovládaná žádnou politickou stranou a stojí za ní například známý lékař Jan Hnízdil. Byla by to příjemná změna," odůvodnila svou volbu.

Podle ní prezidentské volby ovlivnila média. „Lidé dali na předvolební průzkumy a to není správné," vyjádřila svůj názor Janíková.

Vítěz voleb Miloš Zeman v břeclavském okrese jasně vyhrál například v Dolních Věstonicích, kde získal dokonce 41,61 procent. Druhý postupující, Karel Schwarzenberg byl zase s 21,15 procenty první ve Velkých Němčicích.

O historicky první přímou volbu byl na břeclavském okrese nebývalý zájem. Do volebních místností přišlo 59,32 procent lidí. Největší účast zaznamenali v Divákách, kde do urny vhodilo lístky 71,39 procent voličů. Naopak nejméně lidí se hlasování zúčastnilo Novém Přerově. S 45,71 procenty jsou tak jednou z mála obcí na Břeclavsku, kde nebyla překonaná padesátiprocentní hranice účasti.

„Lidí bylo rozhodně více než třeba v říjnu při krajských a senátních volbách. Třeba v pátek se tady dveře netrhly," přiblížila například předsedkyně volební komise v Lednici Magdaléna Horáčková. Tam napočítali 59,9 procent voličů.

Podle ní chodili vybírat hlavu státu především mladí lidé. Najdou se však i ti, co do urny lístek jednoho z devíti kandidátů nevhodili. „Popravdě jsem neměl chuť jít volit. Je to podle mě jen boj o koryto a ne čest být hlavou republiky. Takže mi bylo celkem jedno, kdo vyhraje. A navíc je prezident jen reprezentant státu," mínil například Miroslav Fobl z Lednice.

Na průběh voleb dohlížely zesílené hlídky policistů. Ty však nemusely řešit žádný problém. „Volby se obešly bez incidentů," oznámila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.