„Zatím jsme poměrně v klidu. Voda se k nám vrací, až když se vylije do lesa. Přelití přes hráz nám naštěstí nehrozí. Nějakou rezervu máme," říkal Kuchyňka.

Jihlava by podle vodohospodářů měla zůstat v korytě a Přibice tak v suchu. „Nahoře v Ivančicích už voda klesala, takže třetí stupeň ani nepředpokládáme. Jihlava je spíše klidný tok, který má hluboké koryto. Když už se něco stane, je to velmi výjimečné. Voda se dostane do zahrad, sadů a maximálně trochu na silnici. Žádné velké škody nám nedělá," sdělila referentka obecního úřadu v Přibicích Romana Klívarová.

Obezřetný klid

Podle Jiřího Macíka z Povodí Moravy Jihlava ve středu kulminovala a její hladina půjde už jen dolů.

Hasiči jsou přesto v pohotovosti, představitelé vsi o možné hrozbě informují na webových stránkách. „Aktuálně sledujeme, jako voda klesá či stoupá. Jsme poměrně v klidu, ale obezřetní," doplnila Klírová.

V Novosedlech se voda dostala na tamní fotbalové hřiště, které zaplavila přibližně ze dvou třetin. Vybavení i kabiny hráčů jsou v pořádku. „Tam se to nedostalo. Vznikla kvůli tomu odvodňovací rýha, kterou by voda měla odtéct. Sportovně se nás to nedotkne, máme po sezoně. V pátek se s ní jen oficiálně rozloučíme," oznámil trenér Bohdan Ryšavý.

Zpět k „jedničce"

V Břeclavi, kde je stejně jako v Novosedlech v hlavní pozornosti Dyje, jsou uzavřené některé cyklostezky. Přelila se přes ně voda a jsou neprůjezdné. „Permanentně kontrolujeme mosty, břehy, stavební přístupy k vodním tokům a vodní hladiny na území Břeclavi," uvedl mluvčí tamních strážníků Zdeněk Novák.

„Vyzval proto lidi, aby byli při pohybu poblíž vody opatrní. „Respektujte a nepoškozujte zábrany v podobě vytyčovacích pásek, mobilních hrazení nebo přenosných dopravních značek, které jsme v některých částech města rozmístili," doplnil Novák.

Ve srovnání s předchozím dnem byla středa daleko klidnější. Hasiči čerpali vodu minimálně. Například v Břeclavi „čistili" nánosy pod mosty. Do obory Soutok je ale kvůli vodě v lesích zakázaný vstup. Vodohospodáři jsou ve výhledu optimističtí. To nejhorší má Břeclavsko za sebou. „Z Nových mlýnů odpouštíme dvě stě šedesát kubíků za sekundu a tento stav zůstane i nadále. Kdy se hladiny vrátí do prvního stupně je zatím těžké říct," dodal Macík.

Kvůli řízenému odpouštění nádrže Nové Mlýny se zvedla hladina řeky Dyje v Břeclavi. Strážníci kontrolovali její stav a hasiči uvolňovali naplaveniny pod mosty.