„Spis jsme odeslali na krajské státní zastupitelství v Brně, kde žalobce našemu návrhu vyhověl," řekla Břeclavskému deníku mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Vyšetřovatelé chtěli, aby policisté čelili žalobě ze tří trestných činů: zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování. Mluvčí krajského zastupitelství Hynek Olma ale konečnou podobu žaloby komentovat odmítl.

Kromě kriminalistů se inspekce v případu zabývala také dvojicí civilistů. Ty viní z podplácení. „Státní zástupce chce, aby na veřejnosti bylo před soudem co nejméně informací. Důvodem je, aby je nikdo nezneužil," uvedla Sandorová.

Vyšetřování případu se táhne od konce roku 2011, kdy členové inspekce zadrželi prvního policistu. Jsou přesvědčení, že záměrně kryl drogového dealera a informoval podsvětí o práci kolegů. Bral za to peníze i dary, například rybářské vybavení. Policejní odznak měl asi deset let.

Velitel František Klimus jej poté pro důvodné podezření propustil s tím, že důkazy byly více než přesvědčivé. Druhého kriminalistu, kterého inspekce obvinila později, postavil mimo službu. Opatření platí dodnes.

„Oba jsou to zkušení kriminalisté. Neznám obsah spisu, takže v žádném případě nechci dělat předběžné závěry a nedovolím si to hodnotit. Byl bych velmi obezřetný před kategorickým soudem, než budou předvedeny důkazy. Uvidíme, jak to u soudu bude vypadat. Osobně mě to velmi zajímá," reagoval Klimus.

Ačkoliv problémům s podplácením čelí dva civilisté, vedoucí břeclavského K-centra Štěpán Žáček se domnívá, že případ pokusy o korumpování policistů se budou opakovat.

„Myslím si, že v drogové scéně se nic nezmění. Točí se tam peníze, které mohou být zajímavé pro výrobce i policisty. Pokud se to prokáže, nepůjde o systémové selhání, ale pochybení jednotlivce," zamýšlel se Žáček.

I kdyby soud policisty očistil, poškozené pověsti se podle Klimuse jen tak nezbaví. „Když vás někdo nařkne a vy jednoznačně prokážete, že je všechno jinak, budete to vnímat jako pocit křivdy," doplnil velitel.