„Nikdo se nemusí bát k nám přinést zkvašené přebytky ze zahrádek, registrované pálenice s prohibicí nijak nesouvisí. Úbytek zákazníků je ale silný, za posledních pět let asi největší. Loni jsme trhli rekord s necelými šesti tisíci litry. Letos budeme rádi, když se dostaneme na polovinu. Úroda byla bídná," posteskl si Jan Maděřič starší z pálenice U Zlatého hada v Moravském Žižkově.

Podle jeho slov loni touto dobou kvůli nadúrodě meruněk pálili i přes víkendy. Letos musí sdružovat objednávky do tří až čtyř dnů v týdnu, aby v některých dnech pálenice nejela na prázdno.

„Nejvíc vozí lidi meruňky, které měli uskladněné ve sklepech. Pálíme taky broskve a třešně, jedenkrát jsme dělali i višně. Teď čekáme na švestky z Prušánek," vypočítal Maděřič oblíbené suroviny.

Podobně jako U Zlatého hada, kde pod dvou set padesátilitrovým kotlem ještě přitápí dřevem, si zoufají nad nízkou produkcí i v rakvické pálenici Mopase.

„Před rokem jsme vypálili sedm tisíc litrů, teď jsme teprve na čtyři sta litrech. Naštěstí začínají podzimní suroviny jako hrušky a švestky. Stále jezdí i s meruňkami a mirabelkami. Je to ale bída," přitakal Kamil Nedoma z rakvické pálenice.

Metylalkoholu se podle něj nemusí bát. A to, že někteří obchodníci pružně zareagovali na prohibici a začali nabízet malé kotle na soukromé pálení z Maďarska, vnímá jako zahrávání si se zákonem.

„Metyl vyhazujeme pryč, do kořalky se vůbec nedostane. Domácí pálení je u nás zakázané. Sice už to není trestní čin, ale jen přestupek, nicméně s daněmi jde o velký problém. Navíc nikdo doma nevypálí tak kvalitně a bezpečně jako v certifikovaných pálenicích," ťukal si na čelo nad obchodním duchem některých Čechů Nedoma.

Maděřič zase dodal, že kdyby nebyla tak vysoká daň na alkohol, méně lidí by pálilo doma a černý trh by neměl takový úspěch. „Jednašedesáti­ procentní daň je nepřiměřeně vysoká. U nás za litr stoprocentní kořalky zaplatí člověk dvě stě třicet dva korun. Sto čtyřicet tři korun přitom činí daň, což lidi demotivuje," zdůraznil muž, který se v pálenicích pohybuje přes šestapadesát let.

Což potvrzuje nedávný případ. Jen na spotřební dani by „černý palič", kterého předminulý víkend zadrželi celníci ve sklepě rodinného domu v Hustopečích, připravil stát o šestasedmdesát tisíc korun. V nepovolené pálenici totiž zadrželi celníci přes šest set litrů alkoholu.

„Dotyčný vyráběl z kvasnic podomácku kvas, který pálil a pak používal pro výrobu mandlového likéru. I vzhledem k velkému množství nepředpokládáme, že byl určený pro domácí konzumaci," sdělila mluvčí brněnského Celního ředitelství Lada Temňáková.

Registrovanou pálenici najde zájemce na Břeclavsku také v Břeclavi, Hruškách či Sedleci. V pálenicích je povolené zpracovávat ovoce, které pěstitel sám vypěstoval. Zpracovávat nakoupené ovoce zákon zakazuje.

PETR VLASÁK