„Doporučuji láhev sektu chladit minimálně čtyřiadvacet hodin předem, aby víno neutrpělo tepelný šok. V žádném případě nedávejte láhve pro rychlé zchlazení do mrazáku. Ideální teplota pro podávání šumivého vína je čtyři až šest stupňů Celsia,“ říká sommelier.

Při vyšší teplotě jde podle něj korek z láhve velice rychle a může někoho zranit. „Víno z teplé láhve může také vypěnit a pokud ho budeme podávat při nižší nebo vyšší teplotě, tak si jej zcela nevychutnáme a nezanechá na nás ten nejlepší dojem,“ upozorňuje.

Prokeš také radí, jak šumivé víno otevřít. „Nejdříve je třeba sundat záklopu a potom pěti otočeními uvolnit košíček k zajištění zátky a opatrně jej sundat. Od této chvíle bychom neměli s láhví na nikoho mířit a zátku je potřeba zajistit palcem levé ruky,“ popisuje.

„Levou rukou držíme zátku a pravou rukou láhev pod úhlem pětačtyřicet stupňů, opatrně otáčíme lahví, ne zátkou, mohli bychom ji zalomit. Otevření by mělo být tiché, bez výrazného zvukového efektu a zátka by nám měla zůstat v dlani ruky,“ líčí Prokeš.

Na sekt jsou podle něj ideální skleničky tulipánového nebo flétnového tvaru, takzvané šampusky. „Nízké a ploché mističky totiž dávají vínu příliš mnoho prostoru, vůně a bublinky brzy vyprchají. Důležitá je také tloušťka stěn skleničky, čím tenčí, tím příjemnější,“ radí mistr České republiky v sekání sektů.

A jak říká, správné české označení je šumivé víno. Rozdíl mezi sektem a Champagne (šampaňským) není ve výrobě téměř žádný. Jen Champagne je chráněný název pro šumivá vína vyráběná v oblasti Champagne na severu Francie. Označení sekt bylo převzaté z Německa, kde se používalo v Berlíně již začátkem osmnáctého století.