Před kritiky zopakoval, že rozšíření činností této příspěvkové organizace o živou kulturu, cestovní ruch či propagaci se obejde bez vzniku nových pracovních míst. „Úsek kultury a turistického informačního centra by měl mít vlastní kapitolu hospodaření. Abychom nemíchali to, co je v současném muzeu a galerii s tím, co tam přibude," prohlásil Vojta také.

Na středečním setkání zároveň zaznělo, že název Městské muzeum a galerie Břeclav zůstane zachovaný. Shodla se na tom koalice. „Z úcty k dvacetileté tradici, i když to nebude zcela vystihovat všechny činnosti," podotkl místostarosta, který doufal, že přispěl 
k uklidnění situace.

Zastupitelka za opoziční ODS Evženie Klanicová ale svůj kritický tón po setkání kulturní komise nezměnila. „Mně osobně pan místostarosta nepřesvědčil. Neřekl nám v podstatě nic nového," zhodnotila někdejší ředitelka městského muzea a galerie.

Jiný způsob práce

Klanicová trvá na tom, že muzeum má zůstat muzeem. „Myslím si, že teď, když je pro to vůle, je nejvhodnější chvíle pro to zřídit samostatné kulturní středisko. Bylo by to nejlepší řešení. Nesouhlasím s tvrzením vedení radnice, že si to Břeclav z ekonomických důvodů nemůže dovolit. Jednu pozici vedoucího navíc by podle mě město velikosti Břeclavi zvládlo," argumentovala Klanicová.

Podobně se vyjádřil i bývalý místostarosta města Richard Zemánek (KDU-ČSL). „Vedení radnice propáslo některé šance. V souvislosti 
s kauzou muzea měli jedinečnou možnost vytvořit kulturní středisko, po kterém se 
v Břeclavi dlouho volalo. Pokud by s tím přišli v rozumné podobě, my bychom jim do toho z pozice opozice nestříleli. Naopak. Rozhodli se ale přeměnit instituci muzea," kritizoval Zemánek.

K chystaným změnám se vyjádřil i historik a bývalý ředitel okresního archivu Emil Kordiovský. „Myslím si, že poslání muzea je natolik specifické, že směšovat ho s činnostmi kulturního střediska je špatně. Je naprosto jiný způsob práce i myšlení," uvedl.

A poté dodal: „Jestli ale bude břeclavské muzeum začleněné do struktury některých kulturních institucí, je jiná věc," zmínil Kordiovský.

Město už vyhlásilo výběrové řízení na ředitele „nového muzea". Na 24. března chystá radnice o změnách diskuzi se zastupiteli. V dubnu o nich pak budou hlasovat.