Podobně jsou na tom také další místa v jihomoravském příhraničí. Obce se proto pouští do úpravy krajiny, v níž chtějí vybudovat či obnovovat rybníky. Počítají při tom s výlohami v řádech milionů korun. Kromě nabídky koupání se vzhledem k suchu a tropickému počasí snaží především zachytit v katastru co nejvíce vody.

Patří mezi ně například Kostice na Břeclavsku, kde vedení tamní radnice pracuje na směně a výkupu potřebných pozemků. Rybník do několika let vznikne v místech pod ulicí náměstí Osvobození a Tvrdonskou ulicí. „K dispozici máme dvanáct hektarů, což je dostatečné. Chceme zachovat vodu v krajině a zároveň tam i díky biotopu umožnit lidem trávení času,“ řekla starostka Kostic Anna Bradávková. Kostičtí počítají s náklady kolem třiceti milionů korun. Pomoci si hodlají dotací, která může pokrýt podstatnou část konečného účtu.

Vizualizace nové podoby Centra volného času Pavučina v Hustopečích.
Hustopečští vybrali firmu. Pavučina půjde v září k zemi

Zájem obcí o zadržování vody i budování poldrů jako protipovodňové ochrany potvrdila Deníku Rovnost mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová. Úřad zveřejnil dotační výzvu, díky níž zájemci získají potřebné částky. „Žádat lze o peníze na obnovu rybníků, které jsou například uprostřed obcí. A stejně tak na takzvané retenční nádrže zadržující vodu. Většinou jde o pětaosmdesát procent uznatelných nákladů,“ sdělila mluvčí fondu.

Snahy označil za správné odborník z Českého hydrometeorologického ústavu a Mendelovy univerzity Jaroslav Rožnovský. „Jakýkoliv takový zásah ke zlepšení celkového stavu určitě pomůže. Často k tomu sice zní kritika, že význam není dlouhodobý, s ohledem na vývoj podnebí a vysokých teplot, je však kterákoliv cesta, jež dokáže zadržet vodu, plus,“ reagoval Rožnovský.

Dlouhodobě se o rybník snaží také Velké Němčice. Po letech se dočkaly převedení vyhlédnutého místa mezi státními institucemi: od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se dostal pod správu Státního pozemkového úřadu. „S tím už se dá lépe domlouvat na tom, zda pozemek vyměníme nebo jestli nám jej třeba dají. Šlo o zásadní krok, který je už za námi,“ těší starostu Velkých Němčic Josefa Smetanu. Nový rybník tam plánují s výhledem na nejbližší léta.

Ilustrační fotografie.
Chybějící stárci? Hlavně v obcích Hanáckého Slovácka