„Začátek tradičního plesu Kravihorské republiky je v pátek v osm hodin večer v Kulturním domě v Bořeticích," pozval čestný prezident „na furt" Václav Petrásek.

Zábava plná ptákovin vypukne naplno o hodinu později, kdy za zvuků famfár z opery Libuše nastoupí na scénu kravihorská vláda a prezident. Ti zasednou k půlhodinovému veřejnému jednání. Jeho scénář slibuje humorné scénky parodující nedávné události.

Jako první se po zaznění státní hymny ujme slova prezident Kravihorské republiky Stanislav Novák. Ten vedle toho, že účastníkům plesu přednese novoroční projev s přáním všeho dobrého v roce 2013, udělí i amnestii. A to těm vinařům, kteří se provinili proti ústavě.

Milost získají například vinaři, kteří někdy prokazatelně zavdávali kamarádům vinařům „druhák". Amnestovaní budou třeba i lidé, kteří vyrábí víno do pěti tisíc litrů a přitom nemají ani hlavičku vinohradu a neprokázali, že hrozny neukradli v Bořeticích.

Vězeň i pionýři

O slovo se na plese letos přihlásil i propuštěný vězeň, který před amnestií Václava Klause sdílel celu spolu s poslancem Davidem Rathem.

Z programu plesu však organizátoři vypustí schválení udělení kravihorského občanství herci a vinaři Gérardu Depardieuovi. V tom Kravihorce předběhl ruský prezident Vladimir Putin.

Místo předávání občanství se zřejmě o kulturní vložku postarají tamní pionýři. Hostům předvedou část hádky mezi starým vinařem Vajštajnem a pobožným rytířem. Tu přeložili kravihorští akademici ze svitku rukopisu, který vyorali na Kraví hoře. Po jejich vystoupení již bude následovat volná zábava. „K tanci a poslechu bude hrát dechová hudba Dubňanka," lákal Petrásek.

Jak dodal, připravená bude také tombola a samozřejmostí je občerstvení. „Rezervaci stolů je možné zajistit u kravihorského ministra kultury Karla Pilaře na telefonu 724 964 250," oznámil pořadatel.

Recesistická republika Kraví hora vznikla v roce 2001. Za dvanáct let své existence proslula nejednou netradiční akcí. V paměti zůstává protest proti obřímu kolu v Prátru, které žene studený vítr na jihomoravské vinice.

Republika vydala vlastní pasy i poštovní známky. Jejím oficiálním platidlem je jeden Kravihorec, který má v přepočtu hodnotu jednoho eura a je krytý vínem pokladu republiky.