„Máme tu asi pět set lahví mladého vína. Je mezi nimi například Muškát moravský, Müller Thurgau, Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké. Vína jsou od několika dodavatelů. Někteří vinaři stále svá mladá vína nosí na ochutnávací stoly,“ popsal nabízený sortiment pořadatel akce Josef Ševčík.

Kromě lahví plných prvního letošního bílého i červeného vína nechyběla ani domácí zabijačka. Přímo na místě řezníci vařili a prodávali ovar, jitrnice a jiné zabijačkové pochoutky.

Během odpoledne čekalo na návštěvníky mikulovského hotelu Zámeček několik zpestření. Jedním z nich byla taneční skupina, která předvedla country tance, nebo tanečnice kankánu. Pravou moravskou náladu navodily zpěvy mužáků. Úderem páté hodiny ožila místní fontána. Z kašny vystříklo bílé víno, které mohl každý ochutnat.

Na Moravské Božolé si podle odhadů pořadatele našlo cestu kolem tisícovky lidí. „Kdyby bylo lepší počasí, přišlo by jich určitě víc. Ale i tak je tisíc návštěvníků dost. Tento počet odhadujeme podle prodaných skleniček na koštování vín,“ vysvětlil Ševčík. Tím pádem nemá přehled o tom, kolik se před Zámečkem sešlo řidičů, abstinentů nebo dětí.

„V akci hodláme pokračovat. Letos jsme Moravské Božolé rozlévali potřetí. Myslím, že se z toho stává zažitá tradiční akce,“ohodnotil pořadatel.

S dobrým ohlasem se setkaly i místní zvěřinové hody. „V sedm hodin už jsme z jídelníčku museli některá jídla vyškrtnout. Prostě už nebyly,“ pochválil si Ševčík.