Stárek vedle stárka. V různých typech krojů. A mezi nimi se proplétají „civilové" s fotoaparáty, ani nestačí mačkat spouště. Je první srpnová sobota a přírodní amfiteátr ve Starovicích hostí historicky první Setkání přátel jižní Moravy.

Ve dvě hodiny odpoledne vyráží obcí krojovaný průvod, jaký Starovice ještě neviděly. Jde v něm více než stovka krojovaných. Například z Horních Bojanovic, Morkůvek, Hustopečí, Šakvic, Staroviček, Borkovan, Velkých Pavlovic, Podivína, Velkých Bílovic, ale i z Veselí nad Moravou nebo některých částí Brna.

Kvůli nevšední podívané si sedla si před domem na přinesenou židli i osmdesátiletá Jiřina Klašková. Dlouhý špalír krojovaných jde přímo kolem ní. Dvakrát, tam i zpátky. „Je to krásné, všechny ty kroje, nádhera. To by měli vidět všichni," neskrývá pohnutí starovická obyvatelka.

Nejvíc? Z Němčiček

Nejvíc krojovaných dorazilo 
z Němčiček. Tři desítky. „Rozhodli jsme se přijet jako celý folklorní soubor Krúžek, třicet krojovaných i s muzikou. Předvedeme tady skoro dvouhodinové vystoupení. Užíváme si to," usmívá se šéf Němčičských Filip Stávek.

Velký počet stárků a stárek těší i pořadatele akce Jana Záhoru, zakladatele internetové komunity I love jižní Morava. „Jsem rád, že dorazili mladí krojovaní bez toho, že by jim to někdo nařizoval nebo je k tomu nutil. Obrátili jsme se na chasy, přijeli ve svém volném čase, dobrovolně," oceňuje Záhora.

Už méně nadšený je ale jen 
z několika desítek návštěvníků bez krojů. Víc jich nepřijelo, byť „moravská" internetová komunita už čítá více než 61 tisíc fanoušků z celé republiky i zahraničí. „Hlavní důvod je asi vysoké vstupné. Dali jsme tři sta korun, obec se bála, aby sem nepřijelo deset tisíc lidí. Je to první ročník, navíc bez sponzorů, poučíme se z toho," slibuje pořadatel.

Mezitím moderátor postupně zve pod pódium jednotlivé stárky a představuje jejich kroje. A přidává pozvánky na hody. „Je to setkání přátel jižní Moravy, srdcařů. Chci, aby si mladí uvědomovali, že nosit kroj je čest," říká Záhora, který pochází z Hustopečí, ale nyní žije v Břeclavi.

„Je to vzácnost"

Hosté v sokolovně degustují vína, navštěvují otevřené sklepy nebo se vydávají koňským povozem na vyhlídku. Většinu ale zjevně zajímá především folklor. „Milujeme folklor, je potřeba ho podporovat, v dnešní době je to vzácnost. Je to milá akce, už ten název přilákal. Je tu sice málo lidí, ale kdo se chce bavit, tak se baví. Do budoucna by to ale chtělo asi větší propagaci," přemýšlí nahlas Jaroslava Brychnačová z Popic, odkud také dorazili dva krojovaní.

Slovo si na chvíli bere i starosta hostitelské obce Antonín Kadlec. „Je nám ctí, že se první setkání mohlo uskutečnit právě u nás. Je nám potěšením, že k nám přijelo tolik stárků. Myslím si, že nikdy 
v historii jich tady tolik nebylo," oceňuje také Kadlec.

A proč dostaly přednost právě Starovice? „Důvodem je vstřícný starosta, který je nakloněný tradicím, krojům 
a setkávání lidí. Zkoušeli jsme více obcí, ale všude měli strach z počtu návštěvníků. Nevěděli, co od toho čekat," přiznává Záhora, který je ale navzdory všem překážkám odhodlaný v akcích pro přátele jižní Moravy pokračovat.