„Jedná se o sochy svatého Víta, svaté Ludmily a svatého Petra a Pavla, které byly v původním hustopečském kostele. Byly součástí barokního oltáře a jejich odhadované stáří je více než tři sta let. Bližší umělecké určení nyní nejsme schopní upřesnit," řekl hustopečský děkan Pavel Kafka.

Barokní sochy byly po zbourání starého kostela v roce 1962 různě přemisťovány. Nakonec skončily v kapli svatého Rocha na Křížovém kopci. Nyní je restaurátoři postupně obnoví a vrátí na původní místo.

Peníze na opravu sochy svatého Víta se podařilo získat z dotací a částečně i vysoutěžit. „Získali jsme dotaci z programu pro restaurování památek. Bylo to necelých padesát tisíc korun. To pomohlo farnosti, aby si dodala odvahy a řekla si, že těch zbývajících padesát tisíc někde našetří. Nakonec se nám povedlo postoupit v programu Era pomáhá regionům do užšího kola a v závěru dokonce vyhrát," popsal cestu k penězům na opravy děkan.

Hlavní cenou této soutěže bylo padesát tisíc korun. Díky sbírce se pak hustopečské farnosti podařilo získat dalších více než čtyřicet tisíc od dárců.

„V této souvislosti bych rád připomenul loňské hody na Křížovém kopci, kde byla sbírka na opravu soch. A mezi lidmi se při mši svaté vybralo dvanáct tisíc korun," vzpomněl Kafka.

Další ze soch, svatá Ludmila, už je v pražské restaurátorské dílně. Svatý Petr a Pavel teprve na obnovu čekají. Další nezbytné peníze na opravy se farnost opět pokusí získat z dotací.

„Momentálně máme rozeslané žádosti. Pokud se nám podaří alespoň část peněz získat z fondů, farnost by se snažila tu další část hradit 
z vlastních prostředků," doplnil hustopečský děkan.

Sochy přibudou k dalším památkám z původního kostela, které zdobí dnešní svatostánek.