Podle dobře informovaného zdroje zevnitř strany se chystá návrh na odvolání předsedy místní organizace Oldřicha Ryšavého, dosluhujícího starosty Břeclavi. „Měl by vyvodit důsledky za své obstrukce při sestavování kandidátky 
i odstoupení z ní na poslední chvíli. Za všechny kroky, které směřovaly proti sociální demokracii včetně ignorování volební kampaně," řekl Břeclavskému deníku Rovnost zdroj, který chtěl zůstat v anonymitě. Jeho totožnost je ale redakci známá.

S návrhem na změnu může na schůzi přijít kterýkoliv člen břeclavské ČSSD. Podle všeho je to jen otázka času.

Co na to říká Ryšavý? „Odstoupit se nechystám. Všichni mají jinak plné právo udělat to, co chtějí," odpověděl na přímý dotaz Břeclavského deníku Rovnost.

Nahrávka se vrací

Ryšavý obhájil post předsedy břeclavské ČSSD letos v květnu poté, co se pár hodin před volbou objevila na veřejnosti rok stará tajná nahrávka skandalizující křídlo jeho oponenta Jaroslava Války. Jadrně se vyjadřující účastníci schůzky, asistent poslance Igor Chlup a člen výboru městské buňky Zdeněk Urban, označili za autora nahrávky bývalého člena břeclavské ČSSD Ladislava Faltýnka.

Právě Faltýnek, který autorství záznamu nikdy nepotvrdil ale ani nevyvrátil, měl 
v tomto týdnu v Břeclavi co do činění s policií. Údajně kvůli svým hospodářským aktivitám. „Dotyčného jsme nezadrželi. Více se k tomu kolegové z hospodářské kriminálky nechtějí vyjadřovat," uvedla ve čtvrtek policejní mluvčí Kamila Haraštová a nepřímo tak potvrdila vyšetřování Faltýnka.

Podle Chlupa, který na nahrávce mluví, získal záznam jako první a poté také použil končící místostarosta Břeclavi a zároveň krajský radní Jaroslav Parolek. „Přiznal to před členy okresního výkonného výboru. Pokud se ukáže, že nahrávku získal nebo dokonce si objednal od člověka vyšetřovaného policií, měl by z toho vyvodit politickou odpovědnost," vyzval Chlup Parolka.

Místostarosta města to ale rázně odmítl. „Spekulace nekomentuji. Jestli má nějaké problémy ve svém podnikání, je to jeho věc," reagoval.

Ryšavý ani Parolek, kteří patří k Haškově křídlu, už 
v Břeclavi za ČSSD nekandidovali. Po marné snaze o změnu podoby kandidátky odstoupili ze dvou posledních míst.

Boj mezi Sobotkovci a Haškovci bude v Břeclavi pokračovat i v polovině listopadu, kdy budou sociální demokraté volit nové okresní vedení.