VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pudingy babiček bývaly slané, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Vaření je pro výtvarnici Jitku Plesz z Mikulova potěšením. Již třicet let sbírá staré recepty, podle kterých připravuje nejrůznější menu. „Vařím celý život, přestože to není moje pravá profese. Recepty, které najdu, si ukládám do sešitku," usmívá se majitelka mikulovské Eat Art Gallery.

3.3.2013
SDÍLEJ:

Pudingové speciality provoněly o víkendu Eat Art Gallery v Mikulově. Slané i sladké dobroty známé již z jídelníčku králů a papežů připravila majitelka mikulovské galerie Jitka Plesz.Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Dávno zapomenuté receptury si však nenechává pro sebe a láká na dřívější speciality do své galerie. Jako například o tomto víkendu. To si lidé mohli pochutnat na Pudingových hodech našich babiček. „Pudingy jsou především česká, německá a italská záležitost. Například Orient něco takového vůbec nezná," podotýká Plesz.

První zmínka o tomto pokrmu pochází ze čtrnáctého století, kdy se pudingy objevovaly na stolech papežů. „Princip a filozofie pudingů je, že jsou výsledkem snahy ušetřit. Papežům a králům si kuchaři nemohli dovolit udělat tabuli jako předchozí den. Museli proto vymyslet novou formu. A právě pudingy vznikly ze zbytků jídel. Například brambor, rýže, nebo třeba krup," vypráví zkušená kuchařka.

Lehce dostupné suroviny se tak staly základem pro sladké i slané pudingy. Alfu a omegu těchto směsí tvoří vejce a máslo. „K tomu se přidává zelenina nebo maso. Dá se to různě kombinovat. Pro zahuštění poslouží strouhanka nebo piškoty a dále sníh z bílků. Aby se ingredience spojily, tak se vše asi hodinu vaří. Pak se nechá ztuhnout ve formě, dozdobí omáčkou a nové jídlo, které chutná opravdu výborně, je hotové," popisuje Plesz.

Jak dodává, Sladké i pikantní pudinky mohou lidé jíst studené i teplé nebo jako přílohu. Inspirovat se nechala radami, které našla v českých a německých kuchařkách. „Mám ale i kuchařky ze Španělska nebo Itálie," říká.

Spolu s recepty sbírá majitelka mikulovské galerie i formy, které jsou při vaření pudingů zapotřebí. „Některé jsem zdědila po mamince, jiné si vozím z cest," tvrdí.

Špenátový, játrový, rybí, čokoládový, mrkvový, kaštanový či zeleninový puding z těchto forem mohou zájemci ochutnat v Eat Art Gallery nebo se je naučit připravit ve workshopech, které jsou na programu ještě po dva březnové víkendy.

Autor: Veronika Schallenbergerová

3.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 18 810 Kč

Odborní pracovníci v oblasti sociální práce REFERENT STÁTNÍ SPRÁVY A SAMOSPRÁVY, AGENDA SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18810 kč, mzda max. 28320 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 16.8.2018/ vyšší odborné, Vzdělání v souladu s § 110 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění. Praxe v sociální, popř. právní oblasti vítána. Znalost platných legislativních předpisů výhodou. Dobré komunikační a organizační schopnosti, výborné znalosti práce s PC, řidičský průkaz sk. B, bezúhonnost. , Pružná pracovní doba. Nutno podat přihlášku do výběrového řízení. Bližší informace na www.hustopece.cz, sekce úřední deska, kategorie výběrová řízení.. Pracoviště: Město hustopeče, Dukelské nám., č.p. 2, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Martina Strnadová, +420 519 441 060,725 506 392.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt telefonicky (St 9-11 hodin.), Krátkodobé zaměstnání, Dobrý zdravotní stav - bez různých omezení. Pracoviště: Stralnet s.r.o. - 01, Vídeňská, č.p. 999, 691 23 Pohořelice. Informace: Aleš Schnirch, +420 775 645 358.

Gastronomie - Gastronomie Šéfkuchař 22 000 Kč

Šéfkuchaři v pohostinství ŠÉFKUCHAŘ - ŠÉFKUCHAŘKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 16.8.2018 - výroba jídel (hotové pokrmy), příprava jídel k distribuci, vedení kolektivu kuchyně. Min. vyučen v oboru, zkušenosti s vedením kuchyně, vhodné i pro OZP, kladný vztah ke gastronomii. Jednosměnný provoz Po-Pá max. do 15.00 hod. KONTAKT: sjednat schůzku na tel. 773 184 431 (v prac. dny od 8.00 do 14.00)., Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Sansimon, s.r.o. - pracoviště lednice, Komenského, č.p. 614, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Alena Čermáková, +420 773 184 431,e-mail:vhj.lednice@sansimon.cz.

Administrativa - Administrativa Recepční 11 000 Kč

Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) RECEPČNÍ. Požadované vzdělání: úsv. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 11000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 14.8.2018 - zaznamenávání návštěv, vyřizování telefonátů, zajištění agendy s doručovatelskými firmami, evidence docházky, výpomoc vedoucímu skladu, udržování recepce v reprezentativní stavu. SŠ všeobecné (případně obchodní či technický směr), vhodné i pro absolventy, komunikativní znalost AJ podmínkou, znalost práce s PC (Word, Excel, Power Point). Prac. doba mezi 7.00 - 19.00 hod. (2-3 směny týdně). Zkrácený úvazek průměrně na 30 hod./týden. KONTAKT: Krůzová Jana, tel.: 519 349 219, jana.kruzova@mikrohracky.cz, Místo výkonu práce: Podivín. Pracoviště: Mikro trading, a.s. - provoz podivín, 691 45 Podivín. Informace: Jana Krůzová, +420 519 349 219,jana.kruzova@mikrohracky.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bystrčtí fotbalisté (v zeleném) remizovali v utkání třetího divizního kola s Břeclaví 1:1

Domácí prokletí zažehnáno. Břeclavští fotbalisté remizovali s Bystrcí

19. ročník jízdy historických vozidel Veteráni Moravským Slováckem. Představení na kyjovském náměstí.
29

Víc než sto let starý Maxwell i Jawa Robot. Veterány ozdobily kyjovské náměstí

Krojovaní vyrazili do ulic, roztančili Mikulov. Písně bavily i turisty z Berlína

Mikulov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – V ulicích kolem mikulovského Náměstí je v teplém sobotním dopoledni živo. Mezi skupinkami místních kličkují svižně procházející místní, občas projede skupina cyklistů. Další návštěvníci vyhledávají stín slunečníků početných předzahrádek. Za chvíli někteří vytahují mobily a začínají točit. Zaujala je skupina mužů v krojích prozpěvující na nároží.

Styl a Kabo provedl světem nových módních trendů. Nabídl i nadměrné velikosti

Brno /VIDEO/ – Košile, saka, kabelky i boty všeho druhu obsadily na tento víkend brněnské výstaviště. Jednu z největších módních událostí Evropy, veletrh Styl a Kabo, si tentokrát nenechalo ujít přes dvě stě vystavovatelů a stovky lidí.

Vědci předpoví obličej dítěte. Díky experimentům s embryi myší

Brno - Moje dítě bude mít frňák, zjistí možná budoucí rodiče díky vědcům z Brna. Odborníci z technologického institutu Ceitec brněnské techniky se zabývají formováním tváře u obratlovců a lidem by tak v budoucnu mohli pomoci zjistit, jaký obličej bude jejich potomek mít.

Už ani v hradu se nezchladí. Ve vedrech navštěvuje památky nebo zoo méně turistů

Jižní Morava - Klimatizace, voda, pořádný stín. Z míst, kde některý z těchto tří prvků chybí, nyní na jižní Moravě návštěvníci kvůli horku ubývají. Úbytek lidí zaznamenali třeba v zoo, či v zámcích na Znojemsku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT