VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pudingy babiček bývaly slané, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Vaření je pro výtvarnici Jitku Plesz z Mikulova potěšením. Již třicet let sbírá staré recepty, podle kterých připravuje nejrůznější menu. „Vařím celý život, přestože to není moje pravá profese. Recepty, které najdu, si ukládám do sešitku," usmívá se majitelka mikulovské Eat Art Gallery.

3.3.2013
SDÍLEJ:

Pudingové speciality provoněly o víkendu Eat Art Gallery v Mikulově. Slané i sladké dobroty známé již z jídelníčku králů a papežů připravila majitelka mikulovské galerie Jitka Plesz.Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Dávno zapomenuté receptury si však nenechává pro sebe a láká na dřívější speciality do své galerie. Jako například o tomto víkendu. To si lidé mohli pochutnat na Pudingových hodech našich babiček. „Pudingy jsou především česká, německá a italská záležitost. Například Orient něco takového vůbec nezná," podotýká Plesz.

První zmínka o tomto pokrmu pochází ze čtrnáctého století, kdy se pudingy objevovaly na stolech papežů. „Princip a filozofie pudingů je, že jsou výsledkem snahy ušetřit. Papežům a králům si kuchaři nemohli dovolit udělat tabuli jako předchozí den. Museli proto vymyslet novou formu. A právě pudingy vznikly ze zbytků jídel. Například brambor, rýže, nebo třeba krup," vypráví zkušená kuchařka.

Lehce dostupné suroviny se tak staly základem pro sladké i slané pudingy. Alfu a omegu těchto směsí tvoří vejce a máslo. „K tomu se přidává zelenina nebo maso. Dá se to různě kombinovat. Pro zahuštění poslouží strouhanka nebo piškoty a dále sníh z bílků. Aby se ingredience spojily, tak se vše asi hodinu vaří. Pak se nechá ztuhnout ve formě, dozdobí omáčkou a nové jídlo, které chutná opravdu výborně, je hotové," popisuje Plesz.

Jak dodává, Sladké i pikantní pudinky mohou lidé jíst studené i teplé nebo jako přílohu. Inspirovat se nechala radami, které našla v českých a německých kuchařkách. „Mám ale i kuchařky ze Španělska nebo Itálie," říká.

Spolu s recepty sbírá majitelka mikulovské galerie i formy, které jsou při vaření pudingů zapotřebí. „Některé jsem zdědila po mamince, jiné si vozím z cest," tvrdí.

Špenátový, játrový, rybí, čokoládový, mrkvový, kaštanový či zeleninový puding z těchto forem mohou zájemci ochutnat v Eat Art Gallery nebo se je naučit připravit ve workshopech, které jsou na programu ještě po dva březnové víkendy.

Autor: Veronika Schallenbergerová

3.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 16 000 Kč Pracovníci ostrahy, strážní OSTRAHA OBJEKTU/RECEPČNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 9,11,/ Ostraha objektu centrály AGT + drobné práce na recepci - odvoz dopisů, cenin apod., Více informací na www.agrotec.cz, kontaktujte nás e-mailem: sevcikova@agrotec.cz.. Pracoviště: Agrotec a.s., Brněnská, č.p. 12, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Simona Ševčíková, +420 519 402 152,602 122 565. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 19 000 Kč Ostatní řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby STAVEBNÍ ŘEMESLNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 12.11.2018 - montážní, dokončovací a pomocné práce na stavbě. Vyučení v oboru, i absolvent, bez výučního listu praxe 3 roky, flexibilita, spolehlivost. KONTAKT: Gajdoštík Bohumír, tel.: 604 388 977, e-mail: office@quantris.cz, Místo výkonu práce: celá ČR dle zakázek. Pracoviště: Quantris, spol. s r.o., Růžičkova, č.p. 2060, 690 02 Břeclav 2. Informace: Bohumír Gajdoštík, +420 604 388 977. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 97 Kč Stavební a provozní elektrikáři PROVOZNÍ ELEKTRIKÁŘ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 97 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 14.11.2018 - provozní elektrikář - opravy a údržba elektrozařízení. Min. vyučen - silnoproud, vhodné i pro absolventy, vyhl. 50/78 Sb. §5 podmínkou. Prac. doba 6.10 - 14.10 hod. KONTAKT: Bělehrádková Jarmila, tel.: 519 309 524, Místo výkonu práce: Břeclav - Poštorná. Pracoviště: Pkz keramika poštorná, a.s., Nádražní, č.p. 1167, 691 41 Břeclav 4. Informace: Jarmila Bělehrádková, +420 519 309 524. Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 19 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři ÚDRŽBÁŘ SPORTOVNÍHO ZAŘÍZENÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 8.10. pozice pro vyučené pracovníky v oborech zámečník,elektrikář pro údržbu a obsluhu sportovních zařízení-lyžařský vlek, stroje ve sportovním areálu, budovy a jejich vybavení. Výhodou jsou zkušenosti s prací v cestovním ruchu, znalosti v oboru elektro. Požadujeme ŘP B, C, T. Práce ve sportovním areálu vyžaduje vyšší časovou flexibilitu, sportovní zaměření zejména lyžařské dovednosti výhodou. Kontaktujte nás v pracovní dny telefonicky, mailem kdykoliv.. Pracoviště: Tj sport němčičky, z.s., 691 07 Němčičky. Informace: Jaroslav Stávek, +420 519 430 753,777 555 753.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tereza Beránková z Integrované střední školy ve Slavkově u Brna uspěla v soutěži.

Dívka upekla Masarykův dezert. Ovládla s ním kuchařskou soutěž

ilustrační foto

Rozpočet města? Zapojit se mohou už patnáctiletí

Bezpečně přes frekventovanou I/55? Nejdřív měření rychlosti, potom stavba lávky

Hodonínsko – Dvě místa, kudy pěší i cyklisté projdou či projedou bezpečně přes frekventovanou silnici I/55, mají v budoucnu vzniknout na Hodonínsku. Jedno z nich představilo nové vedení okresního města v programovém prohlášení.

Vstup do šachty nebo důlní vozík. Nové muzeum přiblíží hornickou historii Šardic

Šardice - Odkaz na těžbu lignitu, důležité období v historii Šardic na Hodonínsku, má představovat nové venkovní interaktivní Muzeum lignitu. Momentálně je vše ve fázi příprav. „Zatím máme zpracovaný projekt, který už schválilo zastupitelstvo,“ informovala starostka obce Blažena Galiová.

Na hraně únosnosti. Třídy plní cizí žáci, ředitelé zvažují upřednostnit místní

Jižní Morava - Počet žáků v lavicích základních škol v kraji stoupá. V některých je kapacita tříd na maximu. Ředitelé zvažují, že upřednostní místní děti.

Dostali chuť na cigarety. Zloději vykradli prodejnu, odnesli si desítky krabiček

Podivín – Do prodejny v Podivíně se ve středu brzy ráno vloupali neznámí zloději. Podle policie se nejvíce zajímali o cigarety.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT